Sapte zile prin Salaj, intr-o carte

Magazin Salajean 11 iunie 2012 0

Sapte zile prin Salaj, intr-o carteEtnologul si cercetatorul stiintific Camelia Burghele si-a lansat joi, la Zalau, lucrarea Sapte zile in Tara Silvaniei. Evenimentul, la care au participat numerosi oameni de cultura, oficialitati, cadre didactice, elevi, sefi de institutii si prieteni ai autoarei, a fost gazduit de Centrul de Dezvoltare Culturala si Turistica a judetului Salaj si a fost organizat de Consiliul Judetean Salaj si Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj.

Cartea, asa cum afirma managerul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj, Daniel Sauca, este de mult timp asteptata deoarece prezinta si promoveaza valorile Salajului. Mai mult, este un prim pas de promovare turistica a judetului. Autoarea acestei carti a admis ca Salajul are valori culturale care se pot transforma in valori turistice. Nu trebuie sa mergem in lume sa studiem civilizatii. Este suficient sa ne intoarcem acasa, sa cercetam valorile acestor locuri. Noi suntem cei care trebuie sa ne construim identitatea culturala si sa ne vedem valorile, aflate atat de aproape de noi. Cred ca este si de datoria noastra ca in contextul globalizarii acerbe sa contracaram ideea de uniformizare si de pierdere a identitatii si radacinilor, si prin astfel de studii putem intra cu fruntea sus in Europa, a sustinut Camelia Burghele.

Semnatara lucrarii a explicat ca in acest volum s-au creionat sapte trasee din Salaj pe care le poate parcurge orice turist in sapte zile, pe sapte vai, zone cu cele mai reprezentative repere culturale si traditionale ale acestui judet. Cartea, gandita ca un album de prezentare, cuprinde fotografii menite sa atraga atentia asupra frumusetilor etnografice ale Salajului si este tradusa in limbile maghiara si engleza.

Volumul lansat joi la Zalau este a saptea carte realizata de Camelia Burghele, dupa lucrarile: Descantece. Descantece populare terapeutice din Salaj, In numele magiei terapeutice, Camasa ciumei. Note pentru o antropologie a sanatatii, Studii de antropologie a sanatatii, Repere de cultura traditionala salajeana, Satul timpului, timpul satului. Chilioara.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »