Salajul rural, promovat la nivel european

Magazin Salajean 4 ianuarie 2012 0

Dezvoltarea mediului rural salajean si promovarea valorilor locale ale acestuia vor fi sustinute prin implementarea unui proiect european. Judetul Salaj, alaturi de autoritati din noua tari ale Uniunii Europene (Belgia, Bulgaria, Spania, Finlanda, Franta, Italia, Portugalia, Romania si Suedia) participa ca partener in cadrul proiectului Ruraland-actori ai dezvoltarii rurale. Acest demers este finantat prin Programul Operational de cooperare interregionala Interreg IV C, din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala. Prin acest demers se asigura intarirea eficientei si inovatiei politicilor de dezvoltare rurala, care au in vedere diversificarea economica a mediului rural prin cooperare regionala. Se urmareste asigurarea unui grad ridicat al coeziunii si echilibrului intre teritoriile tarilor mentionate.

La ultima intrunire a Consiliului Judetean Salaj, alesii judetului au aprobat planurile de actiune, documentatiile specifice procesului de transfer a trei bune practici rezultate pe parcursul derularii proiectului Ruraland. Judetul Salaj participa in cadrul proiectului la implementarea a doua linii tematice: Patrimoniu natural si cultural si Competitivitate si investitii in mediul rural.

Cele trei practici care vor fi transferate in judet sunt: Gastur-promovarea gastronomiei locale (din regiunea Jamtland Suedia), Implicarea tinerilor prin jocul de cultura generala Andaluzia Interactiva (din regiunea Andaluzia-Spania), Dezvoltarea lacurilor de acumulare din Andaluzia pentru turism.

Impactul punerii in practica a acestor initiative se va materializa in Infiintarea unui centru de promovare si consultanta in domeniul gastroturismului si programul Salajul interactiv (proiecte de care va beneficia Consiliul Judetean Salaj), precum si Dezvoltarea turismului in zona lacului de acumulare Varsolt (beneficiar comuna Crasna).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »