Salajul duce lipsa de produse turistice

Magazin Salajean 19 mai 2010 0

Salajul duce lipsa de produse turistice

Avem cu ce. Trebuie doar sa invatam si cum. Cam asa s-ar rezuma, in opinia Corinei Muresan, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) Salaj, secretul unei promovari sanatoase a turismului din judet. In ultimii ani, la nivelul judetului Salaj au fost ridicate numeroase pensiuni, insa prea putine au reusit sa-si faca un nume in randul turistilor.

Reprezentantul ANTREC Salaj pune situatia pe seama lipsei de reactie a celor mai multi proprietari de pensiuni agroturistice, care nu inteleg ca turismul se dezvolta si se vinde in echipa, printr-o colaborare intre proprietari si agentiile de turism: Proprietarii au impresia ca odata finalizata investitia, nu mai au nimic de facut. Din contra! Munca lor abia acum incepe, daca vor ca afacerea sa fie profitabila pe termen lung. Capacitatea de vanzare este redusa pe cont propriu. In plus, ei trebuie sa inteleaga ca nu este suficient sa vanda numai cazare si masa, ci trebuie sa pregateasca un pachet de servicii, care sa includa si un program pentru petrecerea timpului liber.

Muresan sustine ca investitorii locali s-au inghesuit sa construiasca pensiuni, intr-o perioada in care accesul la diverse finantari era destul de facil. Putini au fost, insa, cei care s-au tinut de treaba. Nu este suficient sa le oferi celor care iti trec pragul o pensiune frumoasa, cu diverse dotari. In agroturism, omul este cel care conteaza. Fara o gazda primitoare, cu suflet, oferta pensiunii nu cantareste deloc. Spre exemplu, o pensiune din Salaj, ce are numai doua margarete si nu dispune de baie la fiecare camera, este cautata an de an de catre turisti, tocmai datorita gazdelor minunate de aici, mai spune Muresan.

Potrivit spuselor sale, Salajul nu are nevoie sa descopere alte resurse pentru a se promova din punct de vedere turistic: Castrul de la Porolissum, Gradina Zmeilor, cele peste 65 de biserici din lemn si Gradina Botanica sunt suficiente pentru a atrage turistii pe aceste meleaguri. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, trebuie sa construim produse turistice, sa le ambalam corespunzator si sa venim in intampinarea turistilor cu unitati de cazare primitoare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »