Salajul are singura Biblioteca Judeteana fara sediu

Magazin Salajean 28 ianuarie 2008 0

Salajul are singura Biblioteca Judeteana fara sediu

De 4 ani, Biblioteca Judeteana Salaj este pe drumuri. Intre indiferenta administratiilor municipale si judetene, intre scuze, justificari si lipsa de spatii, sectiile acestei institutii de cultura la care apeleaza cei mai multi dintre salajeni sunt purtate dintr-o parte a Zalaului in alta. Perdantul cel mare al acestui talmes-balmes autohton este si in acest caz omul de rand, cititorul, care, pierdut intre atatea locatii noi, nu mai stie unde sa gaseasca volumele, cand si cum.

Povestea spatiilor in care functioneaza Biblioteca Judeteana Ionita Scipione Badescu Salaj dureaza de ani intregi, in care administratia municipala nu a fost in stare sa-i gaseasca un sediu corespunzator. Acum 4 ani, problemele s-au agravat, din cauza ca ambele cladiri unde si-au gasit gazduire cartile – Cladirea Transilvania si cladirea Directiei de Cultura Salaj – au intrat in reabilitare. Biblioteca a fost scoasa afara din aceste spatii si a fost impartita pe unde s-a putut.

Florica Pop, directorul Bibliotecii Judetene Salaj, ne-a declarat ca, la ora actuala, institutia este impartita in trei spatii: la Casa de Moda, avem sectia de imprumut-adulti, in Cladirea Transilvania, unde avem sectia de periodice, am mutat, cu doua saptamani in urma, sala de lectura, iar in cladirea cantinei Meses avem sectia de imprumut pentru copii si vom muta si birourile. Suntem singura biblioteca din tara in situatia asta. Mereu ni se spune ca nu sunt spatii pentru noi si tot din aceasta cauza, am ramas singura biblioteca judeteana care nu are deschise filiale in municipiu.

Dar, chiar si asa, mai ramane problema depozitului de carte si a mobilierului ramas fara casa, pentru care s-a gasit tot o solutie de compromis. Pentru depozitul de carte am reusit sa ne intelegem si sa ramana in cladirea unde a fost si pana acum, chiar daca si aceasta este in lucrari de reabilitare. Cat se va putea, toate lucrarile vor fi facute la etaj, astfel ca vom putea elibera depozitul de la subsol abia in ultima clipa. In ceea ce priveste mobilierul, l-am depozitat intr-o alta locatie, la Centrul Militar Judetean. Initial, am vrut sa aducem aici si depozitul de carte, dar mi-e teama ca nu sunt conditii potrivite pentru pastrarea volumelor. Pentru un depozit de carte trebuie o anumita temperatura si nu este permisa umiditatea. Nu vreau sa se distruga nimic din fondul de carte pe care il avem, a spus Florica Pop.

De cealalta parte, Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj, a declarat ca in 2008 se va face un Studiu de Fezabilitate pentru a se vedea in ce masura se poate transforma cladirea Centrului Militar Judetean Salaj intr-un sediu pentru institutia de cultura, chiar daca acest lucru ar insemna ridicarea unor corpuri de imobil noi. Biblioteca Judeteana are nevoie de un sediu de minim 3.000 de metri patrati si ar fi bine ca acest sediu sa fie intr-o zona centrala a Zalaului. Pentru o asemenea constructie am avea nevoie de cel putin 10 milioane de lei, iar investitia nu ar fi gata mai repede de macar 3-4 ani, chiar daca am reusi sa facem rost de finantare, a spus Tiberiu Marc.

Desi nu are filiale in Zalau, Biblioteca Judeteana Ionita Scipione Badescu Salaj a reusit sa isi deschida, in 2007, un sediu in Imola – Italia, considerand ca in acest oras este o comunitate mare de romani care au nevoie de fond de carte in limba romana.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »