Salajenii sunt codasi la accesarea de proiecte culturale

Magazin Salajean 25 octombrie 2011 0

Salajenii pot beneficia de fonduri de la stat pentru proiecte culturale in valoare de zeci de mii de lei. Administratia Fondului Cultural National, institutie aflata in subordinea Ministerului Culturii si Patrimoniului National, ofera finantari nerambursabile, ca in fiecare an, pentru proiectele culturale. Fondurile pot fi accesate de artisti, institutii publice, organizatii neguvernamentale si persoane juridice care desfasoara activitati culturale. Din cele aflate ieri, de la Doina Cocis, directorul Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniul National Salaj, in cadrul unei conferinte de presa, a fost lansata o noua sesiune de finantare nerambursabila pentru proiecte culturale in anul 2011, cu derulare cuprinsa intre data semnarii contractului si 15 noiembrie 2012.

Suma disponibila, la nivel national, pentru aceasta sesiune este de 8,3 milioane de lei, aproape dublul sumei disponibile petnru sesiunea precedenta. Din aceasta valoare pot finantate proiecte pentru arte vizuale, arhitectura si design, activitati muzeale, artele spectacolului, interventie culturala, patrimoniu cultural national, patrimoniu imaterial, formare profesionala in domediul culturii (inclusiv managementul cultural), educatie culturala. Pentru un proiect se pot solicita maxim 70.000 de lei, cu 20.000 de lei mai mult decat la prima sesiune de proiecte culturale din 2011. Cererile pot depuse in intervalul 15 noiembrie-15 decembrie 2011.

Asa cum a admis Doina Cocis, numarul proiectelor depuse din Salaj este destul de mic, respectiv, doar opt proiecte au fost depuse in prima sesiune de finantare in 2010 si sase in cea de-a doua sesiune din 2011. Nu ne putem raporta la judetele invecinate, unde numarul proiectelor este foarte mare (la Cluj-76, Bihor-24, Satu Mare-19), pentru ca la noi lumea este obisnuita sa astepte sa i se ofere bani, de la diverse institutii si nu sa depuna proiecte. Oamenii nu sunt obisnuiti sa scrie proiecte si nici nu fac eforturi sa se informeze, a explicat Doina Cocis.

Cei care doresc sa beneficieze de sprijin pentru scrierea de proiecte se pot adresa Directiei de Cultura, care, in acest caz, devine partener. Doina Cocis a aratat ca Directia de Cultura Salaj va depune in cadrul acestei sesiuni de finantare, proiecte pentru promovarea monumentelor istorice si pentru formare profesionala in domeniul culturii, in parteneriat cu asociatii sau ONG-uri culturale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »