Salajeni la Muzeul Astra din Sibiu (I): Bogatia traditiilor la standul prezentat de Ileana Gratiana Pop

Magazin Salajean 22 august 2011 0

Salajeni la Muzeul Astra din Sibiu (I): Bogatia traditiilor la standul prezentat de Ileana Gratiana Pop

Prezenta la cea de-a IX-a editie a Festivalului National al Traditiilor Populare de la Complexul National Muzeal Astra din Sibiu, in urma cu cateva zile, cunoscutul mester popular de la Ciumarna, Ileana Gratiana Pop, a surprins din nou publicul cu talentul si priceperea sa. Artista a prezentat in cadrul standului sau zece costume populare de pe Valea Agrijului, precum si papusi (de 25-30 de centimetri) imbracate in costume populare din zona si de la Zimbor.

Ileana Gratiana Pop este renumita, nu numai in Salaj, ci in toata tara, pentru priceperea si stradania de a scoate la lumina valorile locale, fiind unul dintre cei mai desavarsiti creatori de costume populare din Salaj si nu numai. Mai mult, dragostea pentru vechi, pentru frumusetile si traditiile satului, dar si pentru obiectele populare, au determinat-o in urma cu ceva vreme sa deschida in Ciumarna un muzeu taranesc.

Avand aceasta pasiune si preocupare nu i-a fost greu sa amenajeze si la Sibiu o casa veche salajeana, cu curte si gospodarie impodobita cu: sterguri, perne, farfurii si cani de ceramica, icoane, presuri. In acest spatiu, alaturi de mesterul Stefan Bara din Fildu si Nastasia Boticas, au primit, in calitate de gazde, oaspeti din toata tara. Musafirii au fost serviti la poarta cu paine, sare si palinca, iar in casa au fost poftiti sa guste din branza si slanina dusa de acasa, ceapa de Pericei, palinca de Salaj si vinul de Borla. Celor care au trecut pragul gospodariei din Salaj li s-a povestit despre semnificatia obiectelor din casa si despre cateva din traditiile locale. Mai mult, impreuna cu Alexandra Preda din Simleu Sivaniei si Adelina Borzan din Jibou au interpretat cantece populare. La festivalul de la Sibiu, Ileana Gratiana Pop a mai interpretat pricesne, dar si cantece populare alaturi de Florica Criste din Cizer.

Foarte apreciate au fost si preparatele culinare pregatite de Ileana Gratiana Pop, Nastasia Boticas si Silvia Hodis (componente ale grupului folcloric Poiana din Ciumarna), care au copt placinte cu marar, branza si codite verzi de ceapa, precum si ciurigaie. Preparatele au fost prezentate pe scena festivalului si au fost oferite spre degustare celor prezenti. Despre partenerele sale, cunoscuta artista din Ciumarna ne-a marturisit ca sunt gospodine desavarsite, foarte pasionate de cusutul custumelor populare si nu se sfiesc sa faca si muncile grele din gospodarie.

Alaturi de ceilalti mesteri populari din Salaj prezenti la festival, Ileana Gratiana Pop a fost rasplatita de organizatori cu o Diploma de excelenta pentru modul de pastrare si promovare a traditiilor locale. La aceasta data, cunoscutul mester popular din satul Ciumarna se pregateste de o noua prezenta in cadrul spectacolului artistic din comuna sa, Romanasi, la manifestarea Fiii Satului, dar si cu creatiile sale la manifestarea Satul Salajean.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »