Recipiente recuperate din tranşeele Primului Război Mondial, expuse la Muzeul Judeţean

O expoziţie ce oferă o altfel de imagine asupra războiului aşteaptă să fie vizitată de către publicul zălăuan în sala de expoziții temporare a secției de istorie a Muzeului Județean de Istorie și Artă. Intitulată „Prin cenuşa războiului”, expoziţia prezintă o seri de recipiente pentru lichide, care au supravieţuit conflictului militar şi care fac parte, în prezent, din colecţia Muzeului Marelui Război amenajat în San Martino del Carso, Italia şi din colecţia privată Gianfranco Simonit.
„Expoziţia îşi propune să surprindă nivelul trăit al vieţii din tranşee, viaţa de zi cu zi, povestea, drama celui care a trăit realitatea războiului”, a declarat joi, 14 septembrie, la vernisaj, Corina Bejinariu, directorul Muzeului Judeţean.

Sticla era unul dintre materialele cu utilizarea cea mai largă pe timpul conflictului militar pentru confecţionarea recipientelor pentru lichide, bere, vin, lichioruri sau alte produse alcoolice, apă şi apoi produse medicinale. Deşi fragile, multe dintre ele au supravieţuit unor bombardamente înfiorătoare şi s-au păstrat întregi până azi.

Sunt expuse câteva sute de obiecte recuperate din vechile tranșee, majoritatea fiind recipiente militare pentru apă, de tip ploscă din metal, dar și recipiente din sticlă pentru bere, lichioruri, apă minerală ori sticluțe pentru medicamente, călimări și pahare utilizate de soldații părților aflate în conflict în nordul Italiei. Pot fi văzute în expoziție mărci care au supraviețuit după un secol, precum, ”Unicum”, ”Diana”, ”Maraschino”, dar și celebra bere de Timișoara.
Expoziția este deschisă publicului până la jumătatea lunii octombrie.

Leave a Comment