Povestea satelor sălăjene, în zece volume

Au apărut încă două volume, al nouălea şi al zecelea, din seria semnată de Camelia Burghele, „Satele sălăjene și poveștile lor”. Este vorba despre „Veselia satului şi ospitalitatea familiei. La nuntă în satele sălăjene” și „Reconstrucţii identitate citite antropologic. Povestea și savoarea mâncărurilor de altădată”, ambele apărute la editurile Caiete Silvane (Zalău) și Editura Etnologică (București), cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și al companiei TenarisSilcotub.

Textului volumului IX, în mare parte, a fost publicat sub titlul „La nuntă în satele sălăjene. O lectură antropologică a tradițiilor nupțiale”, la Editura Etnologică, Editura Caiete Silvane, Zalău, 2014, și a fost gândit nu doar ca o a doua ediție, dar și ca un reper etnologic din paradigma satului sălăjean, alături de altele, surprinse în volumele anterioare din seria Satele sălăjene și poveștile lor; reeditarea textului în interiorul seriei era necesară pentru o privire cât mai completă asupra acestor comunități dar și pentru a face puntea cu următorul volum al seriei, care abordează valoarea cultural – identitară a unor produse culinare din contextul nunții țărănești.

Semnatara prefeței, conf. univ. dr. Narcisa Alexandra Ştiucă, crede că volumul „Veselia satului şi ospitalitatea familiei. La nuntă în satele sălăjene” „nu este «o carte din cărţi», ci rezultatul unor cercetări de teren minuţioase, făcute cu pasiune şi ataşament pentru zonă. Este o lucrare în care perspectiva etnică tinde să o completeze şi mai ales să o consolideze prin argumente pe cea etică. În fine, ca mai toate cărţile elaborate de Camelia Burghele, este o carte-caleidoscop care eludează subtil modelele – fără a le sfida – şi etalează atât documente care se aştern pe axa sincronică, punând chiar sub lupă, rând pe rând, provincia istorică, zona etnografică şi satele-eşantion, cât şi pe cea diacronică, tinzând în acest fel spre înfăptuirea unui act de restituire sau mai curând de conservare şi patrimonializare. Un lucru este cert: este un mare noroc pentru Camelia Burghele că s-a născut în Sălaj, dar în egală măsură şi pentru această arie culturală (plăpând cercetată mai înainte) că ea a ales să devină etnolog”.
În ceea ce priveşte volumul 10, acesta este total inedit, fiind articulat teoretic printr-un studiu amplu intitulat „Pentru o antropologie a… sarmalelor: oala cu sarmale – martor între două lumi” și fundamentat pe o suită de rețete de sarmale culese de autoare din satele sălăjene pe care le-a bătut cu piciorul, în ultimii 20 de ani: Boți, piroște cu arpăcaș, păpuși, sarmale și cuștiule, kioaște cu clisă sau cureki umplut, cu mălai oarzăn, păsat galbăn, macaroane, pițigăi, laște sau razalăi, în frunze de cureki, șelată, potbal, vie, napi…

Textele savuroase, dar care nu fac rabat de la rigoarea științifică a cercetării etnologice, sunt „asezonate” cu fotografii inedite și grăitoare despre bucătării, bucătărese și oale cu sarmale. Cu acest volum, Camelia Burghele extinde la zece volume abordarea antropologică a satelor sălăjene, o realizare care îi încununează cariera științifică și marchează un model în cercetarea românească a satului autentic.
Este ceea ce apreciază și doamna academician Sabina Ispas, un fin observator al seriei, încă de la primul volum, în calitatea sa de mentor al autoarei: „Seria «Satele sălăjene și poveștile lor» este o realizare deosebită, care nu este la îndemâna oricui să o împlinească într-o viață! Iar faptul că doamna Camelia Burghele a ajuns la al zecelea volum ține de domeniul «istoriei fantastice»! Munca domniei sale se cade să fie nu numai apreciată cum se cuvine, ci dată ca exemplu tuturor colegilor care sunt foarte siguri că «fac istoria«» domeniilor noastre, dar numai într-un pahar cu apă”.

Camelia Burghele, doctor şi cercetător științific I la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău este un etnolog specializat în magia terapeutică tradițională și formulele moderne de preluare a scenariilor magico-rituale, dar și în dinamica proceselor culturale din satele românești tradiționale. Dublu licențiată – Facultatea de Litere și Facultatea de Ştiinţe politice, administrative şi jurnalistică și dublu master – Facultatea de Litere şi Facultatea de Istorie, are un doctorat luat cu distincţia Magna Cum Laude (Terapia şi psihoterapia populară. Note pentru o antropologie a sănătăţii, conducător ştiinţific prof.univ.dr.Ion Şeuleanu) în 2003. Recent, ca bursier, a finalizat studiile postdoctorale la Școala Postdoctorală a Academiei Române (2013), publicând ca lucrare de cercetare volumul Asumarea identității culturale în comunitățile românești din Maramureșul ucrainian (Transcarpatia, Ucraina), conservare și / sau dinamică socio-culturală în context european (coordonator științific acad. dr. Sabina Ispas).

Leave a Comment