Povestea artistului plastic care dă viaţă fierului cu ciocanul şi forja

Sculptorul sălăjean Ion Pop şi-a descoperit pasiunea pentru crearea lucrărilor de artă din metal abia la 55 de ani. De atunci, din mâinile sale au ieşit aproape 500 de lucrări.

Născut în 1948, artistul plastic Ion Pop a ştiut dintotdeauna că menirea lui este de a crea. A avut nevoie, însă, de câteva decenii pentru ca să descopere modalitatea potrivită de exprimare a talentului său artistic.

Ion Pop a conchetat cu sculptura încă din tinereţe. Prima lucrare a făcut-o în 1963, la puţin timp după ce preşedintele american John Fitzgerald Kennedy a fost ucis. Avea doar 15 ani pe atunci, iar sculptura, una din lemn şi de mici dimensiuni, era o exprimare a fizionomiei preşedintelui. În anii următori, a făcut şi altele, în piatră şi lemn.

Pietrar la Viştea

A urmat Şcoala Populară de Artă, secţia Sculptură, iar, mai apoi, şi-a încercat norocul la Facultatea de Arte. Nu a fost să fie. Nu s-a descurajat şi a continuat să creeze. O bună bucată de timp a lucrat ca pietrar la Viştea, judeţul Cluj, unele dintre lucrările sale devenind ornamente pentru imobile măreţe din întreaga ţară. Vorbeşte cu mândrie de un capitel din piatră pe care mâinile lui l-au cioplit şi l-au şlefuit şi care a fost mai apoi montat în Casa Poporului. “Era un capitel de vreo 2 metri şi jumătate, o lucrare decorativă cu frunze de acantă”, îşi aminteşte Ion Pop.

A început cu crenguţe de salcie

S-a retras în satul natal, unde şi-a deschis un atelier de monumente funerare şi unde îşi realizează, de mai bine de un deceniu, sculpturile în fier forjat.

“Aveam în cap nişte linii, dar nu ştiam cum să le transpun ori cum să mă exprim artistic, ce material să folosesc pentru a le transforma în sculpturi. Timp de doi ani, am încercat să îmi materializez ideile folosindu-mă de crenguţe de salcie, pe care le îndoiam şi le răsuceam pentru a le da forma dorită”, spune sculptorul.

Recunoaşte că nu a fost deloc uşor, pentru că o mişcare neglijentă era suficientă pentru a distruge întreaga lucrare, crenguţele fiind destul de firave.

Treaba nu mergea aşa cum şi-ar fi dorit, prin urmare a abordat o nouă tehnică: a turnat lucrările în aluminiu ori bronz. A renunţat repede, pentru că nu era mulţumit de rezultat. “Erau multe erori”, explică sculptorul.

Desene în spaţiu, din fier forjat

Abia la 55 de ani a găsit răspunsul mult căutat. Atunci şi-a descoperit adevărata pasiune pentru realizarea lucrărilor de artă din metal. Din fier forjat, mai exact. Creaţiile lui au un farmec aparte, fiind nişte desene în spaţiu, inspirate din viaţa satului în care a copilărit. “Prin ele bate vântul, trece ploaia, curge râul, se joacă razele de soare, zboară păsările”, spune Ion Pop.

De mai bine de un deceniu, din mâinile artistului plastic au ieşit aproape 500 de lucrări. Totul porneşte de la un colac de fier beton, pe care îl debitează, îl forjează şi cu ajutorul ciocanului îi conferă plasticitate, expresivitate şi graţie. Apoi, intervine aparatul de sudură, care însufleţeşte opera. Aşa s-au născut “Ceteraşul”, “Ţăran la câmp”, “Tărancă de la Capâlna”, “Vaci în jug”, “Întâlnire”, “Car cu boi”, “Sărutul” ori “Picioare în lanţuri”. “Mă inspiră ţăranii mei de la Căpâlna, locurile în care am copilărit… ţăranul din mine”, menţioneanză artistul sălăjean.
În funcţie de cât este de complexă, o lucrare poate fi executată într-o zi sau în câteva luni. Cel mai mult a lucrat pentru “Tărani la târg”, o creaţie impunătoare de circa trei metri pătraţi.

Creaţiile din fier forjat ce îi poartă semnătura au fost expuse în 2014, la Galeria “Casa Artelor” Cluj-Napoca (“Transfigurări în metal”) şi la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, şi în 2013, în cadrul evenimentului “Ipostaze”, organitat de Uniunea Artiştilor Plastici Baia Mare.

Leave a Comment