Poezia suferinţei in Literatura rezistenţei la totalitarism

Magazin Salajean 27 februarie 2012 0

Poezia suferinţei in Literatura rezistenţei la totalitarismCartea scriitoarei Imelda Chinţa, Literatura rezistenţei la totalitarism a fost lansată joi, la Zalău. Evenimentul, organizat de Consiliul Judeţean Sălaj şi Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, a starnit interesul unui public larg, scriitori, oameni de cultură, cadre didactice şi elevi. In debutul manifestării a fost prezentat filmul Plantados despre regimul totalitarist din Cuba, iar ulterior, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor din Sălaj, Viorel Tăutan, a făcut cateva referiri la volum. Acesta a precizat că lucrarea reprezintă debutul editorial al scriitoarei Imelda Chinţa, debutul in presă ca şi critic literar l-a avut in revista Caiete Silvane. Cartea este o sinteză a unei bătălii cu ideile, o sinteză a lucrării de doctorat şi reprezintă rodul unei munci extraordinare care a inceput practic din anul 2002. Este o carte absolut necesară profesorilor de limba şi literatura romană şi intelectualilor interesaţi de fenomenul rezistenţei prin cultură, şi a celei fizice, individuale, colective, opuse regimului totalitar. Cartea, bine structurată şi migălos documentată, cuprinde capitolele: Literatura de rezistenţă, Totalitarismul ca formă de manifestare a absurdului, Memorialistica inchisorilor, Experienţe cubaneze, a arătat Viorel Tăutan. Imelda Chinţa a explicat că literatura totalitaristă este poezia suferinţei celor care au depăşit sistemul inchis, prin artă.

Lansarea de carte a inclus şi momente muzicale (recital la pian), la care şi-au dat concursul doi fraţi, Amalia şi Eduard Matyas, elevi la Colegiul Naţional Silvania – clasa a X-a şi, respectiv, la Şcoala Gimnazială Simion Bărnuţiu – clasa a VIII-a.

Reiterăm faptul că Imelda Chinţa a absolvit cursurile Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii de Nord Baia Mare, secţia Romană-Engleză şi este doctor in filologie. A fost suplinitor şi profesor de limba şi literatura romană la Grupul Şcolar Voievodul Gelu, Liceul de Artă Ioan Sima – Zalău, iar din 2009 este cadru didactic la Colegiul Naţional Silvania din Zalău.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »