Poetul nordului a lecturat la Zalău

Andreea Vilcovschi 7 februarie 2013 2
Poetul nordului a lecturat la Zalău

Poetul George Vulturescu a fost, joi, 7 februarie, oaspetele de seamă al unei noi acţiuni din seria lecturilor publice organizate la Zalău şi găzduite, de această dată, de către Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian”. Invitatul a fost prezentat publicului de către Viorel Mureşan şi Marcel Lucaciu.
După cum a menţionat criticul Viorel Mureşan, Vulturescu s-a remarcat în literatura română contemporată prin trei aspecte: ca făuritor de revistă, ca poet şi critic. “S-a zidit practic în revista , din care s-au născut multe alte publicaţii în alte judeţe. De altfel, revista noastră nu s-ar fi născut dacă nu exista această tradiţie”, a spus Mureşan.
La rândul său, Marcel Lucaciu a făcut referiri la specificul creaţiei poetice a oaspetelui sătmărean, remarcând că acesta “a consacrat metafora şi şi-a adjudecat teritoriul nordului. Începuturile liricii stau sub semnul tradiţionalismului, apoi a evoluat înspre postmodernism, pentru ca să fie din nou un optzecist atipic”.
Născut la 1 martie 1951, în localitatea Tătăreşti, judeţul Satu Mare, George Vulturescu a absolvit, în 1981, Facultatea de Filologie a Universităţii “Babeş-Bolyai”. Din 1996 este director la Direcţia pentru Cultură Satu Mare. Şi-a făcut debutul în revista “Familia”, cu prezentarea poetului Şt. Augustin Doinaş. Printre volumele pe care le-a semnat se numără “Frontiera dintre cuvinte”, “Oraşul de sub varul pereţilor”, “Stânci nupţiale”, “Nordul. O gnoză a pietrei”, “Cultură şi literatură în ţinuturile Sătmarului. Dicţionar 1700-2000”. Este fondator, editor şi realizator al revistei literare “Poesis” din Satu Mare, membru în Uniunea Scriitorilor – filiala Cluj-Napoca, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti, dar şi al Academiei de Ştiinţe, Literatură şi Arte – secţia Literatură, Oradea.
A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria A – literatură.
Lectura publică a fost organizată de Consiliul Judeţean Sălaj, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Asociaţia culturală JAD, Asociaţia Scriitorilor din Sălaj, Cenaclul literar „Silvania” şi Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău. Sponsori ai evenimentului, al şirului de lecturi publice organizate de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj: Sarmis, UJS Cartel Alfa filiala Sălaj, Griff Hotel, Time Out şi Basarab Import – Export.

Comentarii

comments

2 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Anonim 8 februarie 2013 at 16:45 - Reply

    O lecturat Vulturescu ce o lecturat,dar se pare ca lui Sauca i-a stat sarmaua in grumaz!
    Ba manca litere,ba inghitea in sec.
    Bre nea Sauco….cravata era prea stransa pe grumazul fin a lui matale!

  2. Anonim 11 februarie 2013 at 09:14 - Reply

    No, iar va legati de Sauca 🙂 orice face omu nu e bine

Lasa un Raspuns »