Pictura lui Gheorghe Ilea, pe faţada Fabricii de Pensule de la Cluj

Andreea Vilcovschi 10 decembrie 2012 1
Pictura lui Gheorghe Ilea, pe faţada Fabricii de Pensule de la Cluj

Fascinat de biserica din lemn de la Gălpâia, artistul sălăjean Gheorghe Ilea a derulat, pe parcursul anilor 2011 şi 2012, un proiect de arte vizuale, format din 24 de pânze pictate care alcătuiesc o imagine supradimensionată a naosului din lăcaşul de cult. Proiectul “Ciucea-Gălpâia”, ce face parte dintr-unul mai amplu, intitulat “Document”, a fost vernisat zilele trecute, la Cluj-Napoca. Pictura este expusă pe faţada Fabricii de Pensule, şi lăsată neacoperită şi neprotejată patru luni, respectiv până în martie 2013. Pe parcursul procesului de degradare, ea poate fi privită, iar finalul etalării ei va fi marcat de o expoziţie personală Gheorghe Ilea.

Biserica de lemn de la Gălpâia a fost pictată în urmă cu mai bine de două secole de către Ioan Pop, din Românaşi, ulterior fiind salvată de către Octavian Goga şi reconstruită la muzeul din Ciucea. La rândul său, Gheorghe Ilea a fotografiat interiorul bisericii şi a studiat rămăşiţele picturii originale şi urmele timpului. Artistul a ales imaginea boltei naosului pentru a picta o reproducere cât mai fidelă. Proiectul “Ciucea-Gălpâia” a fost sprijinit financiar de către Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. marius 10 ianuarie 2013 at 15:49 - Reply

    Felicitari pictorului Gheorghe Ilea!

Lasa un Raspuns »