O reeditare necesară: Ioan Georgescu, „George Pop de Băsești. 60 de ani din luptele naționale ale românilor transilvăneni”

Daniel Săuca

La Editura Societății Culturale Pro Maramureș „Dragoș Vodă” din Cluj – Napoca a apărut, în condiții excelente, și cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Sălaj, Tiberiu Marc, a primarului municipiului Zalău, Radu Căpîlnașiu și a directoarei Bibliotecii Județene Sălaj, Florica Pop, a doua ediție a cărții preotului – profesor Ioan Georgescu, „George Pop de Băsești. 60 de ani din luptele naționale ale românilor transilvăneni”. Îngrijitorul și coordonatorul ediției (cea inițială a apărut în 1935 la Editura Asociației Culturale „Astra” din Oradea, în 1935, cu sprijinul Comitetului central al „Astrei” din Sibiu și a mai multor instituții și personalități sălăjene), Vasile Iuga de Săliște, a notat că această carte „apare în urma unei vechi dorințe de-a mea de a scrie despre oameni, locuri, fapte și întâmplări din Țara Codrului, din actualul județ Maramureș”. Ioan Georgescu, printre altele, la 1 august 1923, cu ocazia inaugurării monumentului funerar George Pop de Băsești din localitatea sălăjeană (pe atunci) unde s-a născut președintele PNR și al Adunării Naționale de la Alba Iulia, a rostit un discurs în calitate de secretar general al Astrei (p. XIII). Ion Buzași: biografia lui Ioan Georgescu „capătă accente dramatice după al doilea război mondial și după desființarea Bisericii Române Unite cu Roma. O vreme trăiește izolat, dar, ca să-și câștige existența predă câțiva ani – mirabile dictu – limba rusă la Cisnădie. Este arestat în 1961 și condamnat la șase ani de închisoare, dar beneficiază de amnistia generală din 1964. Bolnav și slăbit, după anii de detenție, își mângâie bătrânețile prin lectură și studiu în sălile Bibliotecii Academiei, până la moartea subită, pe stradă, în 1968. (…) Între publiciștii greco-catolici, Ioan Georgescu se aseamănă cu Elie Dăianu, prin hărnicia și diversitatea scrisului. Este autorul a câteva zeci de cărți și broșuri cu o tematică uluitor de diversă: monografii istorice, contribuții documentare, articole de popularizare, antologii literare (pp. XXI – XXII). George Pop de Băsești s-a născut la 1 august 1835 în Băsești, unde a și decedat la 23 februarie 1919. A fost unul dintre inițiatorii și semnatarii Memorandumului din 1892 înaintat împăratului austro-ungar de românii transilvăneni.

Alte articole

One Thought to “O reeditare necesară: Ioan Georgescu, „George Pop de Băsești. 60 de ani din luptele naționale ale românilor transilvăneni””

  1. George

    Iata o initiativa demna de toata lauda pentru care oficialitatile zalauane merita felicitari!
    Recunoasterea meritelor deosebite ale marilor patrioti romani ardeleni, a militantilor “Scolii Ardelene”, peste care s-a cam trecut cu vederea in ultima vreme, este o datorie patriotica a tuturor romanilor iubitori de Tara! Si nu trebuie sa uitam nici o clipa ca toate aceste mari personalitati au fost de religie greco-catolica, asa cum de altfel era majoritatea romanilor de pe aceste meleaguri! Oricat ar incerca unii sa estompeze din meritele acestei Biserici, a oamenilor ei de seama, nu vor reusi sa ascunda adevarul! Fiindca istoria, faptele acestor oameni raman vesnic in constiinta romanilor!

Leave a Comment