O adolescentă de 15 ani a lansat romanul “Pasiune şi delir”

Mihaela Oprea 24 septembrie 2012 9
O adolescentă de 15 ani a lansat romanul “Pasiune şi delir”

Tânăra Cristina-Maria Chiţu, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Silvania” din Zalău, a lansat luni romanul intitulat “Pasiune şi delir”, sub egida Editurii Silvania. Lansarea cărţii a avut loc în Sala Porolissum din cadrul Consiliului Judeţean Sălaj, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, a părinţilor tinerei scriitoare, colegilor, prietenilor, apropiaţilor şi iubitorilor de cultură.
Au fost prezenţi la eveniment directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sălaj – Doina Cociş, părintele consilier al Episcopiei Sălajului – Gabriel Gârdan, preşedintele Cenaclului Silvania şi inspector de Limba şi literatura română – Marcel Lucaciu, profesoara de Limba şi literatura română din cadrul Şcolii Gimnaziale “Mihai Eminescu” Zalău (n. r. unitatea şcolară unde tânăra scriitoare a absolvit cursurile gimnaziale) – Andreea Purdea, directorul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj – Daniel Săuca şi alţi invitaţi.
Acest eveniment special a avut loc la împlinirea vârstei de 15 ani a tinerei scriitoare. “Acest roman este o mărturisire a experienţei mele ca adolescentă, dar ţin să menţionez că protagonista este un personaj fictiv, nu sunt eu. Este un personaj în care se ne regăsim cu toţii, noi, tinerii, un personaj sensibil. Am creat o balerină care luptă să-şi împlinească visul. Când am scris această carte m-am gândit la tineri, la ceea ce simt şi trăiesc ei. M-au ajutat şi inspirat şi părinţii mei, Gabriela şi Florin, care mi-au fost un exemplu de cultură şi artă a frumosului, a eleganţei. Nici nu am crezut, atunci când am început să scriu, că voi ajunge să scriu un roman. De aceea vreau să le mulţumesc tuturor celor care m-au sprijinit pentru lansarea acestei cărţi”, a afirmat Cristina-Maria Chiţu.
Marcel Lucaciu a apreciat că acest roman stă sub semnul tinereţii. “Este un roman inteligent construit, scris cu mult talent, ce denotă multă profunzime şi tumult sufletesc. Este o carte despre visul unei balerine. Interesant este cum autoarea reuşeşte să se transpună în personaj, cum ştie să alterneze planurile narative”, a precizat Lucaciu.
Gabriel Gârdan a relatat publicului prezent în sală istoricul acestui roman, încă dinainte să apară, precum şi motivele pentru care merită să fie citit. “Manuscrisul cărţii a fost plimbat vreme înainte de câteva luni înainte să fie citit. Primul sentiment a fost de regret că cititorii au fost privaţi până atunci de lecturarea acestui roman. Sunt două tipuri de scriitori: cei care învaţă pentru a scrie şi cei care doar scriu şi reuşesc din plin acest lucru. Spun că această carte se adresează părinţilor pentru a se putea raporta la copiii lor, prin fragmente din carte care le arată unde greşesc. Prietenii ar trebui să citească pentru a înţelege că trebuie să fie alături atunci când acei de lângă ei sunt în impas. Profesorii ar putea înţelege că sunt un model pentru elevii lor, că pot oferi informaţii, dar că trebuie să existe empatia, pentru a putea transmite. Tinerii trebuie să citească această carte pentru a cunoaşte ceea ce poate însemna iubirea, acel sentiment care răneşte dar care are şi capacitatea de a renaşte sufletul”, a afirmat părintele consilier al Episcopiei Sălajului.
În finalul evenimentului, toţi cei prezenţi au cântat tinerei “La mulţi ani”, oferindu-i flori şi sincere felicitări pentru excepţionala reuşită de a lansa, la frumoasa vârstă de numai 15 ani, un roman: “Pasiune şi delir”.

Comentarii

comments

9 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Anonim 25 septembrie 2012 at 11:08 - Reply

  bravo si succes pe mai departe

 2. L.R. 25 septembrie 2012 at 11:45 - Reply

  Felicitari Cristina !!!!!!!!!!

 3. anonim 25 septembrie 2012 at 12:01 - Reply

  Felicitari Cristinei Maria Chitu pentru acest triumf ,pentru aceasta reusita ,pentru curajul,ambitia si mai ales talentul de care a dat dovada scriind aceasta carte remarcabila .Te pupam si iti dorim ca ,viitoarele tale carti ce le vei scrie ,sa fie cel putin la fel de reusite ca si “Pasiune si delir”…
  L.R.

 4. f.R. 25 septembrie 2012 at 12:35 - Reply

  Cu maxima admiratie L.G.&V.

 5. f.R. 25 septembrie 2012 at 12:36 - Reply

  Am citit cartea ,….e un SUCCES….
  merita citita

 6. Anonim 26 septembrie 2012 at 13:23 - Reply

  FELICITARI TIE SI PARINTILOR TAI! BAFTA IN CONTINUARE!

 7. R.TIRIAC 26 septembrie 2012 at 13:27 - Reply

  FELICITARI TIE SI PARINTILOR TAI! BAFTA IN CONTINUARE!acelasi dela1:23

 8. Mircea F. 27 septembrie 2012 at 21:35 - Reply

  Superb,fara cuvinte!

 9. Florina 3 aprilie 2015 at 15:36 - Reply

  Hey Cristina Maria, iata ca romanul tau a ajuns pana in Germania. E foarte reusit. Am sa-l imprumut si vecinutei mele, care are aucum varsta ta de acum doi ani. Regret nespus ca ,,nu mi-a cazut in mana,, un asemenea Romana acum vreo 20 de ani! Te rog, sa nu impodobesti sufletele si in viitor! Mult succes!

Lasa un Raspuns »