Muzeograful Marin Pop la Rotisorul politic, editie speciala: S-ar putea sa mai dureze mult pana cand Salajul va mai da personalitati ca Barnutiu, Maniu si Coposu

Magazin Salajean 7 decembrie 2006 0

Muzeograful Marin Pop la Rotisorul politic, editie speciala: S-ar putea sa mai dureze mult pana cand Salajul va mai da personalitati ca Barnutiu, Maniu si CoposuDe 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, am realizat o editie speciala a emisiunii Rotisorul politic la Radio Transilvania Zalau. O editie speciala, fara oameni politici, dedicata tocmai Zilei noastre nationale. Invitatul emisiunii a fost muzeograful Marin Pop. Va ofer un rezumat al acestei emisiuni. Fiind plecat din tara pentru cateva zile, anunt si pe aceasta cale ca urmatoarea editie a emisiunii Rotisorul politic va avea loc vineri, 15 decembrie a.c.

Un popor tare, cu un viitor mare

Rep.: Se vorbeste si in discursurile politice despre integrarea, aderarea, ce-o fi, a tarii noastre la Uniunea Europeana. Cum vezi, ca istoric, aceste lucruri in contextul zilei de 1 Decembrie?

Marin Pop: Ca istoric, as vrea sa dau un citat. Noi, dupa 1918, am avut si un puternic lobby in afara. De exemplu, un ziarist francez sustinea cauza romaneasca. Si o sa dau citire a ceea ce spunea el despre noi ca si popor. Spunea urmatoarele: Ceea ce am gasi noi cam ciudat, lasati-ma sa va zicem cu prietenia calduroasa si sincera pe care o avem fata de mandra si nobila voasta tara, e ca neglijati indatoririle prezente spre a urmari controverse sau discutiuni bizantine. Nu mai sunteti un popor mic, cu un trecut mare. Sunteti un popor tare, cu un viitor mare. Un viitor care va da drepturi si care va creeaza datorii. Ganditi-va la cele dintai, nu uitati de cele din urma. Parerea mea este ca ne aflam la o luna, dupa 50 de ani in care am fost marginalizati, am avut nesansa istorica de-a ne afla dincoace de Cortina de Fier, in influenta sovietica. Parerea mea este ca trebuie sa lasam deoparte aceste discutiuni bizantine, cum spunea ziaristul francez, si fiecare in domeniul nostru sa ne vedem de treaba.

1 Decembrie 1918 – 1 ianuarie 2007, momente la fel de importante, in alt context

Rep.: Este un moment istoric mai important acesta al aderarii, integrarii, decat 1 Decembrie 1918?

M.P.: Este un moment similar. Istoria este ciclica. In alt context, este un moment la fel de important. De ce? Dupa 50 de ani, revenim, reintram in marea familie europeana. Din pacate, generatia care a faurit Unirea, ca o ironie a sortii, unul dintre ctitorii acestei Uniri, Iuliu Maniu, salajeanul nostru, a fost acuzat ca tradator de patrie. S-a instaurat acest regim, iar acum, dupa 50 de ani, revenim la valorile democratiilor europene. Si, nu in ultimul rand, trebuie sa amintim faptul ca din Salaj este o alta mare personalitate, Corneliu Coposu, originar din Bobota. El, inca din 1987, a prevazut caderea acestui regim si a afiliat partidul pe care l-a reinfiintat dupa 1990 la Internationala Crestin-Democrata si se stie foarte putin de sustinerea acestei cauze in Occident la numeroase intalniri, inclusiv cu Papa si cu sefii partidelor si a guvernelor europene. Parerea mea este ca, acum, la 11 ani de cand a trecut in eternitate, sa nu minimalizam rolul unor asemenea personalitati.

Cum spuneam, de la 1 ianuarie 2007, vom reveni in marea familie Europeana si fiecare dintre noi trebuie sa ne facem datoria acolo unde suntem si, cum spunea acest mare ziarist, avem un viitor si tara noastra trebuie sa revina acolo unde ii este locul, in marea familie Europeana. Cred ca populatia nu este destul de informata asupra a ceea ce o sa se intample si ar trebui dusa o campanie de mediatizare, pentru ca vor avea loc niste schimbari profunde, in special in lumea satului, unde, dupa cum stim, exista o populatie imbatranita, care, din pacate, este lasata de izbeliste. Stim ca dupa 1 ianuarie 2007 banii vor veni pe proiecte. Trebuie ajutati sa intocmeasca astfel de proiecte, pentru ca, altfel, cum se vede si in Polonia, agricultura este o problema si la ei.

Rep.: Exista fundamentul, pentru a cita nu prea increzator, dintr-un clasic in viata, de a fi mai mult decat am fost, nu e exact citatul?

M.P.: Parerea mea este ca vom reajunge unde am fost. In istorie putem face comparatii. In 1938, anul de varf al perioadei interbelice, eram o tara respectata si cu un potential economic mare. Si cred ca trebuie sa revenim acolo unde ne este locul. Dar, dupa cum spunea si acel ziarist, sa avem si drepturi, dar sa nu uitam de indatoriri.

Sa spunem adevarul

Rep.: Crezi ca Salajul mai poate da asemenea oameni precum cei care i-a dat pana in perioada interbelica? Am impresia ca exista o ruptura extrem de importanta intre acea perioada si perioada contemporana.

M.P.: Sa va spun succesiunea acestor personalitati. Simion Barnutiu l-a scolit pe tatal lui Iuliu Maniu. Maniu este un nepot al lui Barnutiu. Iuliu Maniu l-a avut ca mentor pe George Pop de Basesti si pe unchiul sau Ioan Ratiu, care a fost presedintele Partidului National Roman. Iuliu Maniu, la randul lui, l-a format pe Corneliu Coposu. Din pacate, a venit aceasta perioada de 50 de ani de comunism, si eu spun ca nu a avut timpul necesar pentru a lasa un successor. Dar din Salaj s-ar putea sa mai dureze mult pana cand vom mai da o astfel de mare personalitate. Dar, le avem pe acestea si trebuie sa le cinstim memoria si sa spunem adevarul despre rolul si importanta pe care au avut-o in istoria tarii noastre.

a consemnat Daniel SAUCA

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »