Mitic şi metafizic în “Uimitoarea măsură”

Magazin Salajean 16 mai 2011 0

Mitic şi metafizic în “Uimitoarea măsură”

Volumul Uimitoarea măsură a poetei Viorica Mureşan a fost lansat joi, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău, în cadrul lucrărilor Cenaclului Silvania.

Cartea este mai degrabă o antologie, în sensul distanţei în timp dintre texte. Poemele incluse în acest volum vorbesc despre o poetă care se caută şi care îşi caută modalitatea de exprimare lirică. Vă felicit pentru îndrăzneala de a continua (începuturile literare ale autoarei sunt legate de participarea la şedinţele cenaclului şi de lucrarea de debut Urma piciorului stâng – n.a.) şi cred că mergând pe acest drum veţi avea succes, a apreciat Daniel Săuca, managerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj.

Preşedintele Cenaclului Silvania, profesorul şi scriitorul Iuliu Suciu a făcut câteva referiri şi la prima carte a poetei, apărută în 2001 (dar care nu a fost lansată), deoarece ea face legătura cu volumul Uimitoarea măsură. Prima lucrare este caracterizată de versuri grupate în secvenţe sugestive, iar universul tematic este ancorat în sfera vieţii interioare, pornind de la căutarea cuvântului până la disecarea propriei lumi. În volumul pe care l-a lansat acum, atmosfera degajată este cea a păcii, a înţelegerii şi luminii; nu lipseşte însă nici atmosfera tensionată. În poemele sale, care oferă o biografie a eului în căutarea marilor răspunsuri, se evidenţiază şi un substrat mitic şi metafizic, a apreciat Iuliu Suciu.

Evenimentul s-a desfăşurat sub egida Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, a Cenaclului literar Silvania şi a Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »