Miracolul din arta lui Dumitru Costălaş

Magazin Salajean 8 iunie 2011 0

Miracolul din arta lui Dumitru Costălaş

Peisagistul şimleuan Dumitru Costălaş a deschis deunăzi la Zalău o expoziţie permanentă vizavi de Piaţa Astralis, cu sprijinul firmei Welthaus. Galeria include peste 50 de exponate realizate din sticlă şi peste 30 de picturi pe pânză, executate cu şpaclu sau din penel, precum şi schiţe în creion. O parte din creaţiile sale au mai fost prezentate la Zalău la începutul lunii martie 2011. Marea lor majoritate reprezintă peisaje, natură moartă, portrete şi chiar scene religioase. Exponatele, începând de la picturi, până la obiectele din sticlă, vitralii, farfurii sau decoraţiuni sunt oferite spre vânzare şi pot fi admirate de luni până vineri între orele 9.00-17.00. Dumitru Costălaş intenţionează să invite şi alţi artişti să expună în galeria de artă particulară de la Astralis, dar şi elevi şi studenţi talentaţi pe care doreşte să-i promoveze. Ca noutate, acesta va deschide în curând în oraşul Şimleu Silvaniei, cu sprijinul primăriei, la Casa de Cultură Orăşenească un atelier de creaţie pentru copiii talentaţi.

Atelierul, prima expoziţie

Cele mai multe din creaţiile lui Dumitru Costălaş sunt plămădite, nu doar în mijlocul naturii, ci mai ales în atelierul din Panic. Spaţiul de lucru şi cel de expunere, dar şi materialele, aşa cum ne-a mărturisit maestrul, i-au fost puse la dispoziţie de reprezentanţii societăţii Welthaus. În atelierul de lucru al lui Dumitru Costălaş am găsit peste o sută de lucrări recent realizate, multe din ele având încă vopseaua crudă pe pânză. Cele mai multe dintre aceste sunt peisaje, natură statică, flori, nuduri, dar şi picturi în sticlă, acestea din urmă fiind as-ul din mâneca artistului. Tehnica realizării lor a fost brevetată de artistul sălăjean în anul 2009 în Italia, când a intrat în rândul artiştilor peninsulari.

Secretul din miezul sticlei

Aflat pe propriul său câmp de bătălie, artistul care cu modestie spune Cel mai mare creator este Dumnezeu, eu sunt doar un copiator al operelor sale; eu nu sunt mai presus, eu pun viaţă, dar nu pot să dau viaţă, ne-a explicat şi exemplificat cum crează picturile în miezul sticlei. Se lucrează ca la pictura pe pânză, doar că se foloseşte tehnica în oglindă, se aplică o pulbere de sticlă, şi nu culoare obişnuită, care în prealabil se diluează, cu un diluant special pentru a fi pastă. Sticla se arde într-un cuptor (asistat de o instalaţie computerizată cu nouă programe), amplasat în atelier. Etapic, temperatura din cuptor creşte treptat, de la 20 de grade Celsius la 800-820 de grade Celsius, până când vopseaua intră în miezul sticlei. Timpul total de ardere este de patru ore. În cuptor, sub sticla care fuzionează se aplică un praf separator şi apoi se aşază matriţele pentru formele care se execută. Îi avertizez pe tineri să nu facă aşa ceva acasă, pentru că sticla, la temperatura mai mare de 100 de grade Celsius, se sparge şi îi poate răni. După stabilizare lucrarea nu crapă, nu se decolorează şi rămâne veşnic tânără. În acelaşi cuptor se realizează vitraliile pentru reşedinţe, hoteluri, restaurante, dar şi obiecte de decoraţiuni personalizate, farfurii, platouri, care se execută din bucăţi de sticlă în fuziune cu sticla obişnuită, a menţionat Dumitru Costălaş.

A pictat portretele lui Ceauşescu

Pictorul şimleuan şi-a expus din lucrările realizate în: Sălaj, la Cluj, Constanţa, Vaslui, Alba Iulia, Bistriţa, dar şi în Italia, Franţa, Anglia, Canada, Statele Unite ale Americii. A fost remarcat pentru talentul său încă de pe vremea lui Ceauşescu, când i-a fost decernată medalia de aur la festivalul Cântarea României pentru lucrările de peisaj. În acele vremuri Dumitru Costălaş era angajat la Întreprinderea de Ţevi, iniţial ca mecanic, mai apoi, în atelierul de creaţie (alături de pictorul sălăjean Mezei) pentru a realiza portretele preşedintelui din Epoca de Aur. Dumitru Costălaş a absolvit Şcoala Populară de Artă din Zalău, iar mai apoi, Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj Napoca. În 1996 în Franţa a luat locul II pentru compoziţia pe pânză Viaţa şi misterele ei; în 2009, în Italia a luat locul II la festivalul Artis in the world. Este promovat prin intermediul mai multor site-uri de artă specializată, fiind acceptat de ele ca membru cu activitate susţinută şi deţinător de premii, distincţii, expoziţii şi ca membru al Uniunii Artiştilor Plastici.

În cursul verii, Dumitru Costălaş va lua parte la tabere de creaţie în ţară şi străinătate, şi va expune, în cadrul unui schimb cultural, în luna iulie, în Austria, în staţiunea Mariazell.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »