Lectură cu Mircea Petean

Andreea Vilcovschi 24 ianuarie 2013 0
Lectură cu Mircea Petean

Primul invitat al lecturilor publice din acest an a fost poetul Mircea Petean, directorul Editurii “Limes”. Acesta s-a aflat, joi, la Zalău, la o acţiune organizată de Consiliul Judeţean Sălaj, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj, Asociaţia culturală JAD, Asociaţia Scriitorilor din Sălaj şi Cenaclul literar “Silvania”.
Poetul clujean a fost prezentat publicului prezent în sala “Dialoguri europene” a CCAJ Sălaj, de către criticii Ion Pop, Viorel Mureşan şi Marcel Lucaciu. Mircea Petean şi-a făcut debutul literar în 1974, în revista Echinox, şi a colaborat de-a lungul anilor la cele mai importante reviste literare din ţară. A semnat volume de poezie (“Un munte, o zi”, “Călător de profesie”, “Lovituri de nisip”, “Catedrala din auz”), proză (“Cartea întâlnirilor”, “Drumul spre Nghe An. Patru scriitori români descoperă Vietnamul”), eseu (Ocolul lumii în 50 de jocuri creative). Membru al Uniunii Scriitorilor din România şi membru fondator al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România, Mircea Petean a publicat, de asemenea, prefeţe, postfeţe şi prezentări la zeci de volume de toate genurile. Poeme de-ale sale au fost incluse în diverse antologii apărute în ţară şi în străinătate.
“Mircea Petean este un poet foarte bine ancorat în social, iar anecdoticul ca sursă a liricului este o trăsătură esenţială a creaţiei sale”, a spus criticul Viorel Mureşan, care s-a oprit asupra dedicaţiilor şi moto-urilor din poemele invitatului.
La rândul său, Marcel Lucaciu a făcut referiri despre trei dintre volumele poetului clujean, respectiv “Cartea întâlnirilor”, “Cartea de la Jucu nobil” şi “Poemele Anei”. Despre “Cartea întâlnirilor”, Lucaciu a spus că este “un tratat indirect despre prietenie şi o prelungire a motivelor din volumul de debut”.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »