La Cristolt – proiectele si-au gasit finalitatea

Magazin Salajean 17 noiembrie 2006 0

Indreptandu-ne cu pasi grabiti spre finele acestui an, la inceputul caruia s-au promis multe, am considerat oportun sa ne oprim, pentru a numara bobocii, la o comuna unde edilul anunta, prin primavara, ca va realiza o tolba de proiecte. Este vorba de Ioan Cheseli, primarul comunei Cristolt care, afland ce ne intereseaza, ne-a comunicat cu o oarecare satisfactie in glas ca este in grafic. Anul 2006 a fost un an in care Dumnezeu ne-a incercat credinta, ploile care s-au abatut asupra comunei Cristolt in primavara acestui an au produs pagube fara precedent la nivelul acestei comunitati. Si, cu toate ca nu am primit nici un fel de sprijin financiar de la centru, strangand randurile am reusit sa trecem peste momentele dificile asa incat, in cele din urma, am realizat tot ceea ce ne-am propus pentru acest an, a declarat primarul Cheseli.

Poate cel mai important proiect, avand in vedere suma investita (6 miliarde de lei vechi), care si-a gasit finalizarea in acest an, a fost cel care a vizat modernizarea a 4,6 kilometri de drum comunal in localitatile Valeni si Muncel. Practic, a fost vorba de implementarea celei de-a doua etape a proiectului derulat prin Fondul Roman de Dezvoltare Sociala (FDRS), care a constat in aplicarea unui tratament dublu bituminos pe 3 kilometri de drum comunal din Valeni si 1,6 kilometri in Muncel. Lucrarile au fost executate de SC Sageata SA din Suplacu de Barcau si sunt de buna calitate, avand in vedere ca s-a lucrat numai atunci cand timpul a fost favorabil, respectandu-se intru totul tehnologia de executare. Un alt proiect a vizat extinderea drumului judetean DJ 110D cu 300 de metri, intre Primarie si Biserica. Proiectul a fost o premiera pentru Salaj, avand in vedere faptul ca finantarea lucrarilor a fost realizata printr-un parteneriat incheiat intre Consiliul Judetean si comunitatea locala. Practic, pentru prima data comunitatea locala s-a implicat direct, inclusiv financiar (150 milioane de lei vechi), in extinderea unui drum de interes judetean. Lucrarile, finalizate in aceasta toamna, au fost executate de SC Drum Construct din Simleu Silvaniei si au costat 1,2 miliarde de lei vechi, bani care au venit, in mare parte, de la Consiliul Judetean Salaj.

Investiti din fonduri exclusiv de la bugetul local, de o mai mica amploare, dar stringente, au vizat refacerea invelitorii Dispensarului uman din comuna (aproximativ 70 de milioane de lei vechi), schimbarea mobilierului uzat moral si fizic din Primarie (70 de milioane de lei vechi). Un alt aspect ce trebuie scos in evidenta este extinderea semnalului Vodafone care acopera in acest moment intreaga arie a comunei. Realizarea este cu atat mai importanta cu cat nici un operator de telefonie nu avea acoperire in toata comuna, astfel ca multi locuitori se aflau in imposibilitatea de a comunica telefonic cu rudele sau cunostintele din alte zone.

Si pentru ca tot vorbeam de intrarea in sezonul rece, evident, nu a putut fi ocolit subiectul aprovizionarii unitatilor de invatamant cu combustibil. Am reusit sa aprovizionam in timp util fiecare unitate scolara cu combustibil asa incat, din acest punct de vedere nu vor fi probleme. Aprovizionarea a costat bugetul local 100 de milioane de lei vechi. Cat priveste banii pentru dotarea scolilor cu materiale didactice, acestia se deruleaza prin Inspectoratul Scolar Judetean, fara implicarea Primariei.

O singura nemultumire are edilul din Cristolt – faptul ca nu a reusit sa amenajeze un teren de sport in localitatea Valeni. Este singurul proiect avut in vedere la inceputul anului care nu a putut fi transpus in realitate din motive obiective. Desi am cazut principial de acord cu Primaria Surduc pentru a amenaja aceasta baza la limita localitatilor Valeni si Testioara, spre beneficiul ambelor comunitati locale, demersul nostru a fost blocat de Prefectura Salaj pe motiv ca nu s-au finalizat toate problemele legate de aplicarea legii 247/2005. Speram ca la anul sa reusim sa transpunem in practica si acest proiect, la care Primaria Surduc va contribui cu terenul, iar Primaria Cristolt se va ocupa de amenajarea si intretinerea acestuia.

Cat priveste obiectivele pentru anul 2007, Ioan Cheseli a declarat ca cel mai important proiect pe care vreau neaparat sa-l duc la capat este realizarea unui drum de legatura intre centrul de comuna si localitatea Valeni. In acest sens, inca de luna aceasta, voi face o adresa catre Consiliul Judetean prin care voi solicita o cofinantare pentru acest proiect. Dincolo de importanta economica a unei legaturi directe intre Cristolt si Valeni, proiectul este bine-venit si in ipoteza in care unitatile scolare vor fi comasate, situatie in care elevii din Valeni vor face naveta mai putin de 2 kilometri pana la scoala din Cristolt, spre deosebire de alternativa existenta in acest moment, – 12 kilometri pana la Surduc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »