Iuliu Maniu, omagiat la Bădăcin

Andreea Vilcovschi 29 ianuarie 2013 4
Iuliu Maniu, omagiat la Bădăcin

Marele om politic sălăjean Iuliu Maniu va fi omagiat duminică, 3 februarie, începând cu ora 10, la Bădăcin. Acţiunea este prilejuită de împlinirea a 140 de ani de la naşterea lui Maniu şi a 60 de ani de la moartea sa şi va debuta la Biserica Greco-Catolică din sat, cu Sfânta Liturghie şi cu Parastasul pentru familia Maniu. Apoi, cei prezenţi vor fi invitaţi să viziteze muzeul dedicat liderului ţărănist, muzeu amenajat la demisolul bisericii.
Manifestările vor continua la Şcoala “Iuliu Maniu” din localitate, construită, la fel ca şi biserica, pe un teren donat de Maniu. La simpozionul organizat aici vor conferenţia inspectorul şcolar general Gheorghe Bancea, inspector de istorie Viorel Mărginean, cercetătorul ştiinţific Marin Pop, profesorul Vasile Oiegaru şi directorul Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Daniel Săuca.
De asemenea, elevii şcolii din Bădăcin vor pune în scenă o “Şezătoare la Dealul Ţarinii”. Acţiunea se va încheia cu prezentarea proiectului de reabilitare a Casei Memoriale “Iuliu Maniu”.
Evenimentul este organizat de Parohia Greco-Catolică Bădăcin, în colaborare cu Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă-Zalău, Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu” Şimleu-Silvaniei, Şcoala Gimnazială Pericei şi Radio Maria.

Comentarii

comments

4 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Ioan 30 ianuarie 2013 at 21:44 - Reply

  Felicitari Parohiei Greco-Catolice din Badacin si inimosului ei paroh, parintele Cristian Borz pentru aceasta splendida manifestare de pretuire si dragoste pentru marele patriot al romanilor ardeleni, aparator darz al drepturilor acestora si un factor decisiv al infaptuirii Marii Uniri!

 2. opris laurentiu 2 februarie 2013 at 16:11 - Reply

  Este laudabil ce face preotul paroh Cristian Borz pentru parohia din Badacin. Ca badacinean imi pare rau ca nu pot participa si eu. Felicitari organizatorilor si participantilor!

 3. Gligor 23 februarie 2013 at 15:14 - Reply

  Sunt si eu un badacinean care din pacate n-am putut participa la aceasta manifestare deosebita ce a avut loc in satul marelui fiu al Salajului si al tuturor romanilor, Iuliu Maniu! Adresand felicitarile cuvenite Pr. Borz pentru organizare, imi exprim uimirea ca presa salajeana n-a catadixit sa trimita pe cineva acolo la Badacin si sa ne transmita aspecte de la aceasta comemorare! Era interesant sa aflam acest lucru, dar se vede treaba ca nici Magazinul Salajean si nici celelalte publicatii nu ne-au onorat cu aceasta placere!

 4. Ghita 25 februarie 2013 at 16:11 - Reply

  Mai stii? S-o fi primit vre-un ordin de la festitu! S-apoi, ordinul se executa nu se discuta!

Lasa un Raspuns »