Intrunirea Clubului de la Bocsa

Magazin Salajean 8 decembrie 2011 0

Intrunirea  Clubului de la Bocsa Membrii si simpatizantii Clubului de la Bocsa, asociatie libera a tuturor categoriilor profesionale ale oamenilor iubitori de istoria acestor locuri, s-au intalnit si in acest an de 1 Decembrie, hotarati sa nu intrerupa o traditie care le-a adus in castig multe satisfactii, incepand din 1979.

Recenta intalnire a inceput la Biserica Greco-Catolica, unde participantii au pastrat momente de reculegere in fata criptei care adaposteste osemintele a doi mari barbati ai Salajului: Simion Barnutiu si Alimpiu Barboloviciu.

In biserica s-a oficiat slujba religioasa de Parastas in memoria lui Simion Barnutiu, Gh. Pop de Basesti, Ioan si Iuliu Maniu, Valentin si Corneliu Coposu. Ioan Lucaci, prim-curator al bisericii, a oferit cele trebuincioase ridicarii paosului. Slujba religioasa a fost oficiata de preotul paroh al locului, Alexandru Fit, preotul Cristian Borz, din Badacin si preotul greco-catolic al Bobotei.

Dupa liturghie si in cadrul intrunirii ce a avut loc au luat cuvantul cateva nume cunoscute, exprimandu-si opiniile despre ieri si despre azi, despre ieri cand stramosii nostri isi dadeau viata pentru TRICOLOR, si astazi, cand in comune si sate, in Zalau mai ales, uitam sa-l arboram, cu mandrie, la coltul casei. Despre acest lucru si despre multe altele legate de ce fel de patrioti suntem au vorbit: prof.dr. Ioan Puscas (care a recitat in stilu-i caracteristic, parca ar fi fost pe Campia Libertatii, poezia DOINA de Mihai Eminescu), dr. Liviu Garbea, prof.univ. Cornel Grad, prof. Octavian Gutu, Ioan Lupa, Aurel Margin, ing. Avram Pop, prof. Sorin Ioan Boldea (fiu al satului), Constantin Margin. Florian Colcear, un satean de 88 de ani, a recitat, ca pe vremea serbarilor de 10 Mai, poezia inchinata de Iosif Vulcan lui Simion Barnutiu, etaland o expresivitate in recitare si piept de arama in a ridica bratul spre monumentul lui Mihai Viteazul de la Guruslau. Preotul greco-catolic Cristian Borz din Badacin a evidentiat cateva aspecte legate de actualitatea testamentului lui Iuliu Maniu.

Cei doritori au avut onoarea de a primi din partea autorului

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »