Hirotesire la biserica greco-catolică din Jibou

Adela Farkas 14 august 2012 1
Hirotesire la biserica greco-catolică din Jibou

Sute de credincioşi din Jibou au participat, duminică, la ceremonia de hirotesire a noului preot greco-catolic din oraş. Este vorba de părintele Ioan Balea, care va fi parohul bisericii cu hramul “Neprihănita zămislire” din oraşul de pe Someş, cu 247 de credincioşi (83 de familii). Sfânta liturghie şi hirotesirea a fost oficiată de Prea Sfinţitul Vasile Bizău, episcopul greco-catolic de Maramureş (eparhie sub jurisdicţia căreia se află lăcaşul din Jibou). La acest eveniment au participat nu doar clerici, ci şi sute de enoriaşi greco-catolici, ortodocşi, romano-catolici din localitate, dar şi din Tihău, Inău, Băbeni şi din aşezări maramureşene. Părintele Ioan Balea va lua locul preotului Vasile Sabadîş, care se reîntoarce în judeţul Maramureş, la biserica cu hramul “Pogorârea Sfântului Spirit” din Baia Sprie. Fostul preot paroh a slujit la Jibou mai mult de 17 ani, perioadă în care a fost artizanul uneia dintre cele mai frumoase şi mari biserici din judeţ. Piatra de temelie a lăcaşului s-a pus în anul 1997, iar sfinţirea lui a avut loc în anul 2009. Pentru întreaga sa activitate, jertfă şi sacrificiu, precum şi pentru reînnoirea spirituală a comunităţii din Jibou a fost felicitat de arhiereul greco-catolic de Maramureş. Părintele Vasile Sabadîş speră că noul preot se va implica în susţinerea mai multor comunităţi greco-catolice, cum ar fi cele din Traniş, Inău, Benesat, Someş-Odorhei, în vederea înfiinţării de biserici. Potrivit site-ului Bisericii Române Unite Episcopia Maramureşului, părintele Ioan Balea s-a născut, la Ieud, Maramureş, la data de 3 octombrie 1979. După absolvirea Seminarului Teologic Liceal Român-Unit „I. M. Klein” din Cluj Napoca (în anul 1998), a urmat timp de doi ani cursurile Institutului Teologic „Ep. Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare. Continuarea studiilor de filosofie şi teologie a avut loc în cadrul universităţilor pontificale din Roma, fiind încheiate cu specializarea în drept canonic oriental (în urmă cu trei ani).

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. onutan 14 august 2012 at 15:21 - Reply

    stiati ca tot curentul consumat de firma din iasi la zilele zalaului (verii ) a fost platit de primaria zalau ? s-au racordat de la reteaua care alimenteaza iluminatul public si tot consumul sa inregistrat pe contorul primariei ,cred ca parchetul ar trebui sa-i intrebe pe cei care au aprobat acest lucru

Lasa un Raspuns »