Grafica secolului al XX-lea, în expoziţie la Muzeul „Ioan Sima”

Andreea Vilcovschi 15 aprilie 2013 0
Grafica secolului al XX-lea, în expoziţie la Muzeul „Ioan Sima”

Peste 40 de lucrări de artă realizate în cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea pot fi admirate în cadrul unei expoziţie, până în 24 aprilie, la Muzeul de Artă „Ioan Sima” Zalău.
Potrivit lui Szabó Attila, şeful Secţiei de Artă din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, în cadrul expoziţiei vor fi prezentate lucrări în variate tehnici grafice adunate în colecţia muzelului pe parcursul a şase decenii.
„Selecţia ţine cont de faptul că nu demult au fost valorificare, sub formă de expoziţie, piesele de artă grafică cu tematică revoluţionară-socialist-realistă, care acum nu participă în lista expoziţiei. În schimb, am expus din punct de vedere tehnic desene în cărbune, pastel, linogravuri, acvaforte, acvatintă, litografie, tuş, monotipii reprezentând compoziţii figurative, portrete, peisaje”, a precizat Szabó Attila.
În ceea ce-i priveşte pe autorii exponatelor, aceştia sunt autohtoni, excepţie făcând artistul japonez Toshio Yoshizumi, a cărui lucrare face parte din suita de gravuri donate muzeului cu ocazia Festivalului Artelor din 2009.
„De la figurativismul postimpresionist, prin neoavangarda quasiabstractă a anilor 60-70, expresionismul surrealistic de sfârşit de secol al XX-lea, ajungem la zilele noastre parcurgând trei săli în compania graficii multiplicate şi a graficii de şevalet”, a mai spus reprezentantul Muzeului. Potrivit acestuia, vizitatorii expoziţiei vor putea contempla portrete deosebit de expresive, câteva poveşti ale evadării în natură, revenirea în anturajul urban, retragerea în intimitatea interiorului, alteraţia spaţiilor deschise şi închise, poezia unor imagini încântătoare, timpul încremenit surprins în altele, dar adâncul umanism al unor autori.
Expoziţia poate fi vizitată până în 24 aprilie, între orele 9-17.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »