Fosta Judecatorie din Hida gazduieste Casa Cartilor

Magazin Salajean 28 martie 2012 0

Fosta Judecatorie din Hida gazduieste Casa CartilorBiblioteca Publica din Hida s-a mutat in sediu nou. Zeci de ani, zestrea de carte a comunei s-a plimbat dintr-o locatie in alta. Inainte de anii 90, a fost intr-un spatiu alaturat celui in care se gaseste acum, apoi cartile au fost mutate peste drum intr-o cladire mica, ulterior intr-o anexa de la Spitalul din Hida (actualul Centru Medical), iar mai tarziu, in Caminul Cultural. Astazi, la Hida biblioteca are, in sfarsit, un spatiu al ei, adecvat si pe masura pretentiilor utilizatorilor sai. Mai mult, Casa Cartilor din Hida este acum in cel mai potrivit loc, o cladire de patrimoniu, construita in 1905, care a gazduit, rand pe rand, judecatoria, centrul de plasa, scoala, internatul scolar, iar in ultimii ani, clase de invatamant primar si gimnazial si altelierele scoala. Imobilul a fost consolidat si reabilitat, in mai multe etape, prin ample si de durata lucrari, cu fonduri de la stat, de la Ministerul Educatiei si de la bugetul local. Cladirea, care reprezinta o reusita realizare arhitectonica, sta drept marturie in peisajul comunei a existentei si activitatii scolastice si intelectuale din zona. Primarul comunei, Dorin Petrus, ne-a spus ca pentru a face loc bibliotecii a fost nevoit sa mute atelierele din acest imobil in curtea Liceului Tehnologic Liviu Rebreanu. In plus, s-au investit 40.000 de lei pentru zugravit, pus parchet stratificat, refacut instalatiile electrice si termice si pentru rafturile si mobilierul nou. Fondul de carte este innoit, primaria alocand anual cate 1.000 de lei pentru achizitia de noi aparitii editoriale si nu numai. La aceasta data sunt peste 10.000 de volume pe rafturile bibliotecii. Totodata, in cadrul programului derulat cu Biblioteca Judeteana Salaj, casa cartilor din Hida a fost dotata cu patru calculatoare, conectate la internet, imprimanta, scanner.

Ieri, la Hida, cu prilejul inaugurarii noului sediu al Bibliotecii Publice, a fost sarbatoare. Au participat oficialitati judetene si locale, bibliotecari, cadre didactice si elevi. Directorul Bibliotecii Judetene Salaj, Florica Pop, a reiterat faptul ca imboldul gasirii unui spatiu adecvat cartilor a fost dat, acum doi ani, de vizita unor americani in Hida. Ii era greu, primarului, ca gazda, sa arate oaspetilor straini…biblioteca. Ar fi mers cu ei in multe alte locuri, dar americanii erau interesati de biblioteca publica, aici doreau ei sa vada oglinda comunei. Edilul a inteles atunci ca nu se mai poate amana, ca prea de multa vreme biblioteca este in haina ponosita. A gasit atunci mai multe variante, iar apoi, in buna intelegere cu conducerea Bibliotecii Judetene, a inceput sa investeasca in acest spatiu care pentru americani era atat de important, a povestit Florica Pop. Biblioteca din Hida, dupa cum a apreciat directorul BJ, este acum printre cele mai frumoase din judet: cladire frumoasa, cu iz arhaic (de patrimoniu), renovata, mobilier nou metalic (cum nu prea are nimeni in judet), dotare moderna cu ajutorul programului de modernizare, coordonat de BJS, dar si cu sustinere americana, bibliotecara instruita si foarte multumita ca visul ei de 20 de ani s-a implinit acum. La Hida, poate veni si localnicul sa rezolve orice problema, pot veni toti sa comunice cu lumea intreaga, pot sa vina si turistii din toate colturile lumii… poarta e deschisa! La Hida s-a demonstrat ca atunci cand faci o promisiune, onoarea de om si primar te ajuta sa o implinesti, a afirmat Florica Pop.

Pentru buna organizare, modernizare si colaborare in programul de inovatie pentru biblioteci publice, Primaria si Consiliul Local au primit Diploma de apreciere din partea Bibliotecii Judetene Salaj, Asociatia Nationala a Biblitocarilor si Bibliotecilor Publice si Fundatiei IREX Bucuresti, reprezentata la Hida prin Daniel Pop.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »