Festivalul Primăvara Poeziei, sub semnul colaborării intre romani şi maghiari

Magazin Salajean 23 aprilie 2012 0

Festivalul Primăvara Poeziei, sub semnul colaborării intre romani şi maghiariFestivalul Primăvara Poeziei, ediţia a XII-a, s-a dovedit şi anul acesta un real succes, ridicat la cote şi mai inalte prin semnarea unui protocol de colaborare intre Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj şi Institutul de Cultură Maghiară din Budapesta. De asemenea, spre deosebire de ediţiile anterioare ale festivalului, concursul de recitări in limba maghiară a fost extins, anul acesta, şi pentru limba şi literatura romană. La activităţile artistice, desfăşurate pe parcursul zilelor de vineri şi sambătă, au fost invitaţi să participe invitaţi de seamă din ţară şi din Ungaria, autorităţile locale şi judeţene, precum şi poeţi, artişti şi oameni pasionaţi de poezie, lectură şi artă.

Prima parte a festivalului a inceput prin semnarea unui protocol de colaborare intre Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, reprezentat de directorul Daniel Săuca, şi Institutul de Cultură Maghiară din Budapesta, reprezentat de Toth Erszebet, locaţia fiind sala de şedinţe a Consiliului Judeţean. La acest eveniment important pentru viaţa culturală sălăjeană, deopotrivă pentru maghiarii din ţara vecină, au fost invitaţi să participe: Kiss Laszlo şi Lakatos Mihaly – de la Ministerul Culturii si Patrimoniului Maghiar, Csako Tiberiu – vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Ciunt – administratorul Consiliului Judeţean Sălaj, precum şi iniţiatorul şi coordonatorul proiectului – Szoke Ana. Acest protocol ne oferă o colaborare foarte largă in plan cultural şi artistic, fiind un pas important pentru a putea accesa fonduri şi realiza proiecte europene in domeniu. Sper ca acest moment de semnare a protocolului să pornească o colaborare fructuoasă intre părţile implicate, a precizat reprezentantul Institutului de Cultură Maghiară din Budapesta, Toth Erszebet.

De asemenea, directorul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj a subliniat importanţa semnării acestui protocol de colaborare. Este un moment important in viaţa culturală a Sălajului semnarea acestui protocol de colaborare intre Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj şi Institutul de Cultură Maghiară din Budapesta. Practic, se oficializează o relaţie de colaborare construită in ani, un punct important al acestei colaborări fiind şi Festivalul Primăvara poeziei. Sunt convins că această colaborare intre romani şi maghiari in plan cultural se va contura pe aceste baze solide. Putem considera această colaborare ca un exemplu şi in alte domenii ale vieţii social-politice din Romania, a declarat Daniel Săuca.

Activităţile zilei au continuat in Sala Porolissum a Consiliului Judeţean cu vernisajul expoziţiei de pictură a artistei Lang Eszter din Debrecen (Ungaria), vernisaj urmat de tradiţionala intalnire a poeţilor romani şi maghiari, in parteneriat cu Institutul Balassi, Centrul Cultural al Ungariei din Sfantu Gheorghe. Cu acest prilej, a fost lansată antologia de poezie romano-maghiară Primavara Poeziei/K

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »