Expoziţie de pictură la Galeriile “Ioan Sima”

Adela Farkas 11 septembrie 2012 4
Expoziţie de pictură la Galeriile “Ioan Sima”

Muzeul de Artă “Ioan Sima” din Zalău va găzdui de joi o expoziţie de pictură. Exponatele sunt lucrări realizate în timpul taberei de creaţie artistică care a avut loc în perioada 10-17 august în localitatea Doba (comuna Dobrin), iar vernisajul va avea loc la ora 14. Iniţiativa şi organizarea taberei aparţine profesorului Kiss Gyula din Zalău, sponsorii manifestării au fost: Primăria Comunei Dobrin, Asociaţia Pro Doba, Boglar Champ SRL, Tahog Bal SRL, respectiv persoane fizice din Doba. Coorganizatorii taberei sunt Centrul de
Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi Asociaţia Ipp Art. Aşa cum a subliniat managerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, Daniel Săuca, “taberele de creaţie sunt populare în societatea artistică în general, astfel şi în Sălaj acest tip de sesiune de creaţie are un trecut de aproape douăzeci de ani. Au avut loc tabere de sculptură, de pictură, de land-art şi de documentare artistică. Una dintre aceste iniţiative a fost tabăra de creaţie Ipp Art pornită în 1997 care până în 2010 a avut 14 sesiuni”.
Iniţiativa din acest an a reunit sub denumirea “Tabăra de creaţie Szabó Vilmos” artişti sălăjeni din cenaclul cărora făcea parte şi regretatul artist plastic Szabó Vilmos. “Memoria şi exemplul lui artistic precum şi respectul pentru opera sa ne-a îndemnat să ne reorganizăm sub egida aceasta şi să răspundem iniţiativei şi provocării propuse de Kiss Gyula. Conceptul va fi acelaşi ca şi în Ipp Art: anturajul rural, spiritul de revalorificare artistică a vizualului ce aparţine unei estetici al tradiţionalului popular, apropierea de tematica ruralului interpretat în mod liber sau tradiţional, pe scurt, exploatarea posibilităţilor artistice cuprinse în noţiunea etno-art-ului, termen folosit de criticii de artă ai lui Szabó Vilmos caracterizând viziunea artistică a unui grup de prieteni ardeleni care lucrau împreună în taberele din Ungaria”, a susţinut artistul plastic Szabó Attila. Participanţii la această primă ediţie a taberei au fost Adorján Ilona, Barta Nagy Ilona, Vári-Váncza Edith, Mezei Csilla, Bajusz Katinka, Rózsa Róbert şi Szabó Attila.

Comentarii

comments

4 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Anonim 11 septembrie 2012 at 12:14 - Reply

  Urmasii hortystilor expun la Muzeul de Artă “Ioan Sima”

 2. pista 11 septembrie 2012 at 13:24 - Reply

  Opinca nu e compatibila cu arta ! Corect e horthyst.

 3. Attila 12 septembrie 2012 at 21:14 - Reply

  Corect Pista! Va place mai ales arta impletirii funiei si ungerii cu szapon…

 4. Dan 12 septembrie 2012 at 21:27 - Reply

  comentarii de dobitoci

Lasa un Raspuns »