“După dealuri”, filmul premiat la Cannes, rulează şi la Zalău

Andreea Vilcovschi 14 noiembrie 2012 2
“După dealuri”, filmul premiat la Cannes, rulează şi la Zalău

Filmul lui Cristian Mungiu, “După dealuri”, premiat la mai multe festivaluri cinematografice, ajunge săptămâna viitoare şi la Zalău. Pelicula, ce a stârnit atât aprecieri, cât şi controverse, va rula miercuri, 21 noiembrie, de la orele 17 şi 20, la Casa Municipală de Cultură Zalău.

Inspirat din romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran, “Spovedanie la Tanacu” şi “Cartea judecătorilor”, lungmetrajul prezintă tragedia de la Mănăstirea Tanacu, unde o femeie a murit în urma unui ritual de exorcizare. Filmul este povestea a două fete – Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan) – care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Acţiunea este plasată într-o mănăstire ortodoxă, după ce Alina se întoarce în ţară de la muncă în Germania. Cele două fete sunt foarte ataşate una de cealaltă şi s-au sprijinit de când s-au cunoscut, copii fiind, într-un orfelinat. Alina vrea ca prietena ei să părăsească mănăstirea şi să meargă cu ea în Germania, însă Voichiţa şi-a găsit refugiul în credinţă şi a găsit o familie în călugăriţele şi preoţii de la mănăstire, aşa că refuză. Refuzul ei va declanşa o serie de evenimente cu un final tragic.

“După dealuri” a fost premiat la Cannes pentru scenariu – Cristian Mungiu şi interpretare – pentru prestaţia actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur, a fost răsplătit cu Marele Premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow-Fedeora, la Festivalul Internaţional de Film de la Haifa şi a fost desemnat Cel mai bun film de la Festivalul de Film de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru). De asemenea, pelicula a fost desemnată să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor.

Comentarii

comments

2 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. Anonim 16 noiembrie 2012 at 10:06 - Reply

    Unde este Casa Municipala de Cultura??

  2. Anonim 16 noiembrie 2012 at 14:22 - Reply

    in Ceaina!!!!

Lasa un Raspuns »