“DUMItRIO” şi-a lansat la Zalău al doilea album de jazz contemporan

Publicul zălăuan s-a bucurat luni, 13 noiembrie, de acordurile de jazz contemporan ale trupei DUMItRIO, invitată la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, în cadrul Muza Fest.
Concertul de la Zalău face parte dintr-o serie de evenimente de acest gen pe care grupul de jazz contemporan le-a susţinut pe mai multe scene din România, după turneul de succes desfăşurat în luna octombrie în Olanda. Cei trei componenţi – George Dumitriu (RO/NL) – chitară, vioară, violă, Mattia Magatelli (IT) – contrabas, chitară bas, şi Kristijan Krajnčan (SI) – baterie, violoncel – au prezentat cu acest prilej noul album “Proverbe”, inspirat de folclorul oral și muzical românesc.

Acest al doilea album semnat DUMItRIO creează o atmosferă inițiatică cu alură românească, susținută de compoziții narativ-intuitive și improvizații spontane. Obținând bursa olandeză FPK pentru compoziția albumului, George Dumitriu a condus trio-ul într-o direcție nouă prin îmbogățirea repertoriului cu elemente din folclorul oral și muzical românesc. Aceste elemente se regăsesc în structura noului album, construită pe baza a patru proverbe rostite de Mama-mare (bunica maternă a compozitorului). Înregistrarea bunicii a fost redată ciclic iar ritmul vorbirii a fost tradus muzical de DUMItRIO care și-a construit improvizația dinamică cu “broken grooves” și “loop-uri multi-layered”. Comparativ cu primul album, Future Nostalgia, instrumentația grupului s-a dezvoltat spre o direcție camerală adăugându-se vioară, violă și violoncel formulei clasice de chitară-contrabas-tobe.

Alte articole

Leave a Comment