Dezbatere pe marginea experienţei sălăjenilor în regimul comunist

Andreea Vilcovschi 18 februarie 2013 2
Dezbatere pe marginea experienţei sălăjenilor în regimul comunist

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj organizează miercuri, 20 februarie, dezbaterea cu tema “Experienţe de viaţă în România comunistă”. Acţiunea va începe la ora 14.30 şi va fi găzduită de Muzeul de Artă “Ioan Sima”.
Aceasta este prima întrunire din cadrul proiectului educaţional care are ca temă experienţele de viaţă ale sălăjenilor în timpul regimului comunist, iniţiat şi coordonat de cercetătorul ştiinţific dr. Marin Pop. O a doua întrunire va avea loc în luna mai.
Grupul ţintă al proiectului îl constituie elevii claselor VIII-XII, care studiază istoria regimului comunist în România, se arată într-un comunicat al instituţiei de cultură. Potrivit sursei citate, în proiect au fost cuprinse patru unităţi de învăţământ din municipiu: Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian”, Grupul Şcolar “Voievodul Gelu”, Liceul Pedagogic “Gheorghe Şincai” şi Şcoala Gimnazială “Porolissum”.
“Elevii de la şcolile amintite realizează o serie de interviuri de istorie orală, cu părinţii, bunicii sau alte persoane care au trăit, mai mult sau mai puţin, experienţa regimului comunist. Totodată, vor fi invitatea personalităţi locale, care vor intra în dialog cu elevii şi le vor împărtăşi experienţele lor de viaţă şi privaţiunile de care au avut parte înainte de 1989”, susţin reprezentanţii Muzeului. Cele mai reuşite interviuri de istorie orală, din cadrul celor două întruniri, vor fi premiate cu un loc gratuit la Şcoala de vară “Corneliu Coposu”, pe care Fundaţia “Corneliu Coposu”, în colaborare cu Muzeul Judeţean şi Inspectoratul Şcolar vor să o permanentizeze începând din acest an, la Bobota, în satul natal al Seniorului.
Dezbaterea se va desfăşura în cadrul expoziţiei temporare “Arta în slujba ideologiei comuniste”, ce mai poate fi vizionată până la începutul lunii martie.

Comentarii

comments

2 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Zălăuan 18 februarie 2013 at 19:34 - Reply

  Felicitări Muzeului !
  Elevii trebuie învăţaţi cu adevărul despre regimul comunist.
  Acest regim asigura dreptul la muncă, care este dreptul fundamental al fiecărui cetăţean.
  Prin comparaţie, un regim democratic asigură dreptul la libera exprimare.
  Elevii trebuie lăsaţi să judece singuri ce este mai bun pentru masele largi, populare.

 2. Anonymus 21 februarie 2013 at 18:37 - Reply

  Trebuie invitat tov. dr. Feder Ioan, chirurg la zalau, sa va povesteasca cum a reusit sa evacueze din Hotelul Nufarul Felix o familie de turisti cu acte in regula, dupa care s-a instalat singur in camera obtinuta prin telefon de la secretarul II PCR Bihor, tovarasa secretar Maria Feder.

Lasa un Raspuns »