De Boboteaza, salajenii si-au zavorat usile

Magazin Salajean 9 ianuarie 2012 0

De Boboteaza, salajenii si-au zavorat usile Din ce in ce mai multi credinciosi salajeni refuza la Boboteaza sa deschida preotilor usile caselor. Oamenii renunta la aceasta traditie, cu importante semnificatii spirituale, din motive financiare, invocand faptul ca nu mai pot sprijini biserica din cauza efectelor crizei. La Zalau acest fenomen, petrecut si anul trecut, a luat amploare, fiind usor de remarcat in imobilele cu mai multe locuinte. Doar o mica parte din proprietarii apartamentelor din blocuri au deschis usile pentru a le fi sfintite casele. Fetele bisericesti sunt de cu totul alta parere, sustinand ca nimeni nu le-a refuzat si ca biserica nu obliga credinciosii sa achite bani de Boboteaza.

Reprezentantul Episcopiei Ortodoxe a Salajului, parintele vicar, Vasile Rus, a sustinut ca nu a fost refuzat de nimeni la Boboteaza.

Sunt foarte multumit si surprins de cat de multe familii ne-au primit sa le sfintim casele. Au fost doua locuinte unde proprietarii erau plecati, dar au revenit cu un telefon. Noi nu conditionam pe nimeni; cand mergem cu Crucea le sfintim casele si ne interesam de modul in care traiesc. Cine este dispus sa plateasca o face, cine nu poate, incearca pe parcursul anului. Imbucurator este faptul ca am fost invitati de foarte multe familii de maghiari sa le sfintim casele, a precizat preotul Vasile Rus

In urbea de la poalele Mesesului au fost usi inchise in scarile de bloc, dar, asa cum a apreciat protopopul ortodox de Zalau, parintele Stefan Lucaciu, proprietarii celor mai multe dintre acestea sunt plecati la lucru in strainatate.

Nu au fost familii care sa nu ne primeasca, chiar daca foarte multe dintre ele sunt impovarate de greutatile vietii cotidiene. Usi inchise au fost doar acolo unde apartamentele sunt goale, iar proprietarii sunt plecati la lucru peste hotare. Credinciosii nostri sunt aceiasi, numarul celor care ne-au primit este identic cu cel de anul trecut. Multi au platit doar 50 la suta din taxa de cult, urmand ca pe parcursul anului sa revina cu diferenta. Noi ii intelegem si nu-i obligam la aceste cheltuieli. Starea de spirit a fost placuta, nu au fost incidente, din contra, am fost solicitati sa mergem la cei care au fost absenti pe motiv ca erau la serviciu, a aratat preotul Stefan Lucaciu.

Protopopul de Simleu, parintele Vasile Bosca, a sustinut ca nu au fost cazuri in oras de familii care sa nu deschida usa casei, de Boboteaza.

Nu am intalnit asa ceva. Au fost cateva apartamente unde proprietarii nu au fost acasa, dar ne-au sunat ulterior si am revenit. Daca cineva ar fi dorit sa nu ne deschida avea toata libertatea sa o faca. Nu a fost cazul in Simleu, din contra. Le-am amintit de taxa de cult, dar fiecare a platit-o in functie de posibilitati. Au fost multe case de unde nu am luat bani, ba chiar le-am dat noi, fiind familii aflate in situatii de risc, a aratat preotul ortodox Vasile Bosca.

Nici in sectorul in care a fost cu Crucea parintele Dan Dregan, protopop ortodox de Jibou, nu au fost situatii de familii care sa nu primesca preotii.

Cati au deschis usile anul trecut ni le-au deschis si anul acesta si nu ar fi avut motive sa nu ne primesca stiind ca taxa de cult a ramas aceeasi. Pe nimeni nu am fortat sa ne dea bani, iar cei care nu au avut au spus ca platesc pe parcursul anului. Jibouanii s-au aratat foarte bucurosi sa ne primeasca, a precizat preotul Dan Dregan.

Nici in randul credinciosilor Bisericii Greco-Catolice nu s-a remarcat acest fenomen, dupa cum ne-a informat parintele Valer Parau, protopop greco-catolic de Zalau.

Nici nu s-a pus problema, am fost cu Crucea la adresele din evidentele bisericii noastre si nu au fost cazuri sa nu fim primiti. Pentru banii pe care-i primim, eliberam chitanta, chiar si in cazul celor care se dau la Cruce. In fiecare casa am stat zece minute pentru a cunoaste problemele cu care se confrunta si pentru a spune impreuna o rugaciune, a sustinut preotul Valer Parau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »