Daniel Hoblea, la al treilea volum de poezii

Magazin Salajean 19 decembrie 2011 0

Daniel Hoblea, la al treilea volum de poezii

Scriitorul salajean Daniel Hoblea si-a lansat, joi, la Zalau, cel de-al treilea volum de poezii Poemus. Cartea a aparut, in acest an, la Editura Caiete Silvane, in cadrul Colectiei Poesis. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Consiliului Judetean Salaj, al Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj, Casei de Cultura a Sindicatelor din Zalau si al Cenaclului literar Silvania.

Poemus este cartea de referinta a lui Daniel Hoblea in poezie, o lucrare de sine statatoare, nu o antologie. Intr-o lume a inflatiei de poezie si a oamenilor care-si spun poeti, Daniel Hoblea s-a pastrat ca o voce autentica si patrunzatoare, a apreciat Daniel Sauca, directorul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj.

Poemus, asa cum remarca poetul si criticul Marcel Lucaciu, este o permanenta sondare si cautare a sinelui poetic. Cartea dezvaluie o poezie autentica, cerebrala, care pleaca de la un motiv al oglinzii, de la cunoastere si autocunoastere si poate fi privita ca o transfigurare lirica a jurnalului Galceava himerelor, intr-un limbaj care nu cauta metafora, ci acel cuvant teribil care sa exprime adevarul, a spus profesorul Marcel Lucaciu.

Volumul lansat joi la Zalau este reprezentativ nu doar pentru autor, ci si pentru poezia contemporana. Daniel Hoblea este un poet modern, dar fara ostentatie. Tema principala a poemelor este singuratatea, a fost de parere profesorul Iuliu Suciu, presedintele Cenacului literar Silvania.

Mai mult, scriitorul Ion Pitoiu Dragomir a sustinut ca poezia lui Daniel Hoblea canta profund, este ca o muzica de Wagner prin cuvinte, iar o parte din versurile sale amintesc de Igor Stravinski. Poezia lui este profunda si expresiva.

Directorul CCA Salaj a subliniat ca si in perioada urmatoare va fi continuata campania de promovare a scriitorilor din Salaj si a apreciat sprijinul dat pentru aparitia acestui volum de catre: Pompiliu Ceaca, pictorul Gheorghe Ilea (care a ilustrat coperta volumului si a realizat grafica interioara), Cristian Niculas (pentru tehnoredactarea impecabila).

Reiteram faptul ca autorul a publicat volumele de versuri Invazia formelor in 1996, Securea de diamant in 2000 si Poemus in acest an, precum si Galceava himerelor (eseuri) in 2008.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »