Cucerirea şi abandonarea Daciei – „lecţie de istorie vie”, la Porolissum Fest

Sute de sălăjeni şi nu numai au avut parte, la finele săptămânii trecute, de o lecţie de istorie în aer liber. Aceştia au avut ocazia să asiste la o desfăşurare de forţe, similară celor din Antichitate, ce a avut loc la Complexul Arheologic de la Moigrad, în perioada 4-5 iulie, în cadrul celei de a V-a ediţii a evenimentului „Porolissum Fest”. În premieră, în acest an, toate trupele de reconstituire istorică din România s-au întâlnit în acelaşi loc pentru a oferi spectatorilor reconstituiri de lupte din perioada războaielor daco-romane, dar şi demonstraţii de mânuire a armamentului sau lupte de gladiatori. Printre trupele prezente s-au numărat: trupele din cadrul Asociaţiei “Amicii Muzeului”, Tera Dacica Aeterna – Cluj, Asociaţia Culturală pentru istorie vie Alba Iulia, Omnis Brabaria – Satu Mare, Danais – Constanţa, Vulturii din Călata, Lupii Pustei – Oradea, Falco Argenteus – Oradea, Virtus Antiqua – Cluj Napoca, Ludus Apulensis – Alba Iulia.
Ediţia din acest an a debutat sâmbătă, 4 iulie, de la ora 10, cu o excursie tematică la Măgura Moigradului – zona sacră şi aşezarea fortificată, urmată de un concurs de cultură generală, dotat cu premii, despre Porolissum şi obiectivul vizitat. Programul zilei de sâmbătă a continuat cu lupte de gladiatori, reconstituite de trupele „Virtus Antiqua” Cluj – Napoca, „Ludus Apulensis” Alba Iulia.
Printre atracţiile primei seri s-au regăsit luptele nocturne de gladiatori şi bătălia nocturnă cu proiectile şi săgeţi incendiare. Concertul trupei GOD, programat, iniţial, să încheie acţiunile de sâmbătă, a fost susţinut în seara zilei de duminică.
Totodată, în apropierea Porţii “Praetoria”, vizitatorii s-au putut plimba printre taberele dacilor şi ale romanilor, aflând astfel mai multe despre meşteşugurile specifice societăţii fiecărei civilizaţii. Scopul organizatorilor, dincolo de divertisment şi de atragerea unui număr cât mai mare de turişti, a fost şi acela de a încuraja ideea de protejare a patrimoniului.
Deschiderea oficială a festivalului, devenit deja tradiţie, a avut loc duminică, 5 iulie, începând cu ora 13. Cea de-a două zi a evenimentului a adunat un număr mult mai mare de participanţi, care, sub soarele puternic, temperatura ajungând la aproximativ 30 de grade, au rezistat pentru a asista, în faţa Porţii “Praetoria”, la parada trupelor de reconstituire istorică, la atelierul de şoimărit şi dresaj cu păsări de pradă, la dansul arhaic al nimfelor Daciei, precum şi la secvenţele de luptă dintre daci şi romani. Cei prezenţi au admirat spectacolul pus în scenă de trupele din cadrul Asociaţiei “Amicii Muzeului” (Zalău), Terra Dacica Aeterna (Cluj), Asociaţia Culturală pentru istorie vie (Alba Iulia), Omnis Babaria (Satu Mare), Danais (Constanţa), Vulturii din Călata, Lupii Pustei (Oradea), Falco Argenteus (Oradea), Virtus Antiqua (Cluj-Napoca), Ludus Apulensis (Alba Iulia). „Elementul de noutate la această ediţie este legat de faptul că pentru prima dată în România am reuşit să adunăm toate trupele de reconstituire istorică a Antichităţii. Avem un număr de aproximativ 250 de participanţi în trupele de reconstituire care dincolo de faptul că au intrat în paradă şi au făcut demonstraţiile individuale pentru ca publicul să vadă istoria locului din care vin, au intrat şi în scenele de luptă gândite de noi, cele mai spectaculoase din câte am reuşit să organizăm”, a menţionat Corina Bejinariu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău.
Tema aleasă pentru ediţia din acest an „Cucerirea şi abandonarea Daciei”, iar scenariul a adus în faţa publicului toate elementele pentru reconstituire. De asemenea, în acest an a fost adus pentru prima dată un atelier de şoimărit, precum şi o demonstraţie de dresaj cu păsări de pradă, ce s-a dovedit fascinantă pentru public.
Bugetul festivalului, organizat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, respectiv de 75.000 de lei, a fost asigurat de Consiliul Judeţean Sălaj.

3 Thoughts to “Cucerirea şi abandonarea Daciei – „lecţie de istorie vie”, la Porolissum Fest”

  1. Babilon Mihai

    Oricât ar costa initial, in perspectiva ,totusi merita, dar ar trebui legat si de Zalau . Actualul Moigrad singur nu va putea niciodata sa mobilizeze numarul de oameni caremerita sa se intalneasca echipele de reconstituire Asemenea actiuni nu sunt elitiste , stintifice, sunt pentru „popor”.

  2. Anonim

    Felicitari, un eveniment care merita vazut!

  3. Anonim

    trupa GOD nu a concertat sambata, ci duminica, la inchidere…

Leave a Comment