Concertul de romante, un dar al Trubadurului din Salaj

Magazin Salajean 30 martie 2012 0

Concertul de romante, un dar al Trubadurului din Salaj– interviu cu interpretul salajean de romante, Pavel Pausan –

Casa de Cultura Sindicatelor din Zalau a fost, ieri, gazda unui spectacol aparte, de mult asteptat de publicul din urbea de la poalele Mesesului, in care a concertat cunoscutul interpret de romante Pavel Pausan, alaturi de invitati de renume din toata tara. Artistul a implinit, in 17 martie, varsta de 60 de ani si a decis sa ofere, cu acest prilej, celor care i-au apreciat talentul, tuturor iubitorilor acestui gen muzical, dar si femeilor, un dar aparte. Cantec pentru suflet, presarat de cantari lautaresti si cantece de veselie.

Reporter: Spectacolul oferit de dumneavoastra si invitatii veniti din toata tara este un eveniment pentru scena artistica din Zalau. Cum v-ati decis sa organizati aceasta manifestare acum?

Pavel Pausan: Mi-as fi dorit sa sustin acest concert in 17 martie, cand a fost ziua mea, dar la acea data la Zalau se derula un alt eveniment cultural, respectiv Zilele Revistei Caiete Silvane. Ulterior, spectacolul a fost stabilit pentru data de 22 martie, dar am fost nevoiti sa amanam pe ziua de 29 martie, spectacolul pentru ca si Daniela Vladescu sa poata fi alaturi de noi.

Rep: Inteleg ca ati dorit sa sarbatoriti acest eveniment special din viata dumneavoastra alaturi de public si de colegii din tara.

P.P.: Mi-ar placea sa cred ca acest eveniment este un dar de suflet pentru publicul din Salaj si pentru doamne si domnisoare a caror zi a fost in 8 Martie (sarbatoare pe care o putem considera extinsa pana la sfarsitul lunii), precum si pentru doritorii de romanta, mai ales ca in ultima vreme acest gen muzical a fost cam neglijat.

Rep: Ce credeti ca a generat acest, sa spunem, con de umbra, in care a intrat romanta?

P.P.: Fenomenul s-a produs dupa 1989. Consider ca nu lumea ar fi cea care nu si-a mai dorit asftel de genuri muzicale, ci televiziunile si radiourile ar fi considerat ca o emisiune de romante poate aduce un rating mai scazut decat alt gen de spectacole. Este o parere personala, dar cred ca romanta si-ar putea reveni, fiind un gen de cantec specific romanilor, asa cum este liedul la germani, chansoneta la francezi si cantoneta la italieni.

Rep: Acesta sa fie oare si motivul pentru care un artist atat de desavarsit precum Pavel Pausan nu apare, decat rar, pe scena muzicala salajeana?

P.P.: In genere, interpretii de romanta sunt mai putin solicitati. Lumea este doritoare acum, de alt gen de distractie, nu are timp sa se apropie si de romanta, pentru ca lucrurile sunt de asa natura incat lumea este mereu grabita, oarecum dornica sa evite necazurile si problemele. Ori in genere, romanta predispune spre melancolie, spre aducere aminte si da o oarecare nota de trecere catre varste mai inaintate. De aceea se si spune ca romanta este cantecul varstei a treia, cu toate ca eu nu cred acest lucru. De-a lungul timpului am gasit si tineri care au apreciat si apreciaza acest gen de muzica. Imi amintesc, ca in urma cu multi ani, fiind in cadrul unei emisiuni la un post de televiziune din Baia Mare, o fetita de 10 ani a sunat in direct si mi-a spus ca ii plac romantele, in special, A venit aseara mama, gest care m-a impresionat si m-a facut sa cred ca romanta nu va pieri si ca mai sunt interpreti care abordeaza si acest gen muzical. Nu toti interpretii indraznesc sa abordeze romanta, pentru ca aceasta presupune o interpretare deosebita, multa sensibilitate, traire, transmiterea mesajului intr-un mod cu totul aparte.

Rep: Daca ati amintit de acest moment atat de aparte cu fetita, ne puteti spune de cine sau de ce intamplare se leaga succesul artistic al dumneavoastra?

P.P.: Trecerea de la muzica populara la romanta a fost determinata de un moment din cariera mea artistica intr-un spectacol pe care l-am sustinut la Zalau, cand am indraznit sa includ in repertoriul meu romanta A venit aseara mama. Am observat la finele melodiei, o doamna in varsta, care statea in primul rand ca avea ochii inlacrimati. Atunci, am inteles ca pot incerca acest gen muzical de vreme ce am reusit sa provoc atata emotie.

Rep: Viata culturala a Salajului se invesmanteaza in ultima vreme in straie noi, ceea ce ma face sa cred ca romanta ar putea sa-si gaseasca din nou loc pe scenele noastre.

P.P.: Un spectacol reusit trebuie sa aiba public. Sper ca prin spectacolul de acum sa ofer iubitorilor acestui gen cantul frumos. Sunt anumite probleme legate de fonduri, deoarece sunt tot mai putini bani alocati, iar institutiile nu traiesc din autofinantare.

Rep: Ce planuri aveti de viitor, credeti ca veti aborda si alt gen muzical?

P.P.: Am interpretat si muzica populara, dar totusi sufletul meu se indreapta spre romanta, pentru ca simt ca ea ma reprezinta si pot s-o reprezint si eu pe ea. Mai mult, chiar, mi-ar fi drag sa am cativa elevi dornici de a canta romanta si i-as pregati cu placere.

Mecanic de locomotiva, indragostit de romanta

Interpretul Pavel Pausan s-a nascut in 17 martie 1952 la Prodanesti (comuna Creaca), unde a parcurs cursurile scolii primare si gimnaziale. Liceul l-a absolvit la Jibou, iar ulterior a invatat la Scoala de mecanici de locomotiva din Cluj. Din anul 1973 si pana in 2009 a fost mecanic de locomotiva la CFR si la Silcotub. A cantat muzica populara de cand era elev in gimnaziu, iar la liceu a fost solist in corul scolii, formatie cu care a participat la nenumarate concerte si concursuri interscolare. La terminarea liceului si-a dorit sa se inscrie la Conservator, dar nu a fost admis la probele de teoria muzicii si de dictare muzicala, cu toate ca trecuse proba de aptitudini. In anul 1975 a dat concurs la Orchestra Populara Mesesul de pe langa Consiliul Judetean al Sindicatelor, unde a activat pana in 1977 ca solist vocal profesionist (perioada in care a participat la turnee in tara si la spectacole in Salaj). Ulterior, a colaborat cu Ansamblul Mesesul din Zalau, cu Ansamblul Rapsodia Salajului de pe langa Casa Municipala de Cultura din Zalau, precum si cu alte formatii din tara. Momentul crucial al carierei sale a fost in anul 1984, cand a castigat trofeul de la editia a XVII-a a Festivalului Crizantema de aur. Pavel Pausan a mai castigat in 1979 premiul Steaua Dunarii la un festival de muzica populara si poezie la Galati; in anul 1978 a luat premiul I la Orsova la un festival national de muzica populara. Prima recunoastere obtinuta a fost premiul III la Festivalul Cantec nou in Mehedinti.

In cautare de sponsori pentru reeditarea ultimelor CD-uri

Primul disc vinilin personal lansat pe piata muzicii romanesti de Pavel Pausan a fost editat la Casa de Discuri Electrecord in anul 1986, urmand, mai apoi sa fie promovat un disc alaturi de alti solisti, tot prin Electrecord. Ulterior, Pavel Pausan a inregistrat o caseta audio cu romante, iar mai apoi, CD-ul Sa-mi canti cobzar. Cele mai noi aparitii sunt albumele de romante Trubadurul 1 si Trubadurul 2, inregistrate la Studiourile de Radio din Cluj Napoca. Acestea, asa cum a aratat interpretul, ar putea fi reeditate, daca s-ar gasi sponsori, deoarece albumele s-au epuizat din magazinele de profil si sunt cerute de multi salajeni.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »