Comorile epocii de bronz vor fi expuse la Muzeul de Istorie si Arta Zalau

Magazin Salajean 19 februarie 2007 0

Miercuri, 21 februarie, la ora 14, la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau va avea loc vernisajul expozitiei Comori ale epocii bronzului. Descoperirile Culturii Weitenberg din Salaj. Amfitrionul expozitiei va fi arheologul dr. Ioan Bejinariu, din cadrul MJIAZ.

Se stie despre epoca bronzului ca aceasta reprezinta prima varsta de aur a omenirii, fiind vorba de o epoca care acopera aproape doua milenii si jumatate din istoria Europei (3.500 – 1.000 i.Hr.) si pentru faptul ca bronzul, care a fost descoperit in Orientul Mijlociu, a reprezentat un motor pentru societatea de atunci.

Cultura Weitenberg are numele strans legat de epoca bronzului din Salaj. Asezarile si cimitirele acestei culturi au fost descoperite in intreaga Transilvanie, cunoscandu-se pana acum circa 800 de puncte cu urme ale acestei populatii, dintre care 60 sunt pozitionate in Salaj. Pe baza descoperirilor arheologice s-au putut reconstitui ocupatiile populatiei culturii Weinteberg, precum confectionarea vaselor din lut si confectionarea de unelte, arme si podoabe din corn si os prelucrat. In acea perioada (1.900 – 1.500 i. Hr.) bronzul era scump si greu de procurat, iar din cauza aceasta se utilizau inca unelte si arme din corn si piatra. Ateliere de acest fel au fost descoperite in Giurtelecu Simleului. Dar, chiar daca obiectele de bronz sunt descoperiri destul de rare in asezari, la Dersida au fost gasite o dalta mica si doua fragmente din sarma de bronz. O alta dalta de bronz a fost descoperita la Plopis, la Doh un ac de bronz, iar la Crasna un topor de bronz. Tipare de gresie in care erau turnate aceste piese au fost descoperite la Dersida, Simleu Silvaniei, precum si duze din lut, prin care se sufla aer pentru a inteti focul pe vetrele de foc.

Alte descoperiri din piese de metal au mai fost inregistrate la Simleu Silvaniei – 3 topoare, o spada si o bratara, in Mesesenii de Sus, Sangerogiu de mese si Moigrad – unde s-a gasit cate un topor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »