Cinematograful Scala se va transforma în Centru Cultural

Mihaela Moldovan 14 septembrie 2012 3
Cinematograful Scala se va transforma în Centru Cultural

Consilierii locali au aprobat vineri un proiect de hotărâre prin care denumirea obiectivului de investiţii „Reabilitarea Cinematografului Scala” a fost modificată în „Centrul Cultural Scala”. Modificarea a survenit în urma întâlnirii pe care primarul municipiului Zalău, Radu Căpîlnaşiu, şi Mirel Taloş, deputat al Colegiului Zalău, au avut-o cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării, pentru a identifica posibilităţi de finanţare în vederea reabilitării clădirii fostului Cinematograf Scala şi transformarea acestuia într-un centru cultural multifuncţional, cu principala activitate – proiecţia de filme. „Propunerea de reabilitare a cinematografului şi funcţiile propuse sunt specifice unui centru cultural, ele depăşind aria specializată a unui cinematograf. Printre activităţile pe care dorim să le organizăm aici se numără Festivalul de Film CineLatino, cu proiecţie de filme româneşti şi sud americane, Festivalul Minorităţilor ( cu spectacole de dans, teatru), precum şi spectacole de teatru, muzică sau balet”, a declarat Radu Căpîlnaşiu.
Deputatul PNL de Sălaj, Mirel Taloş, a explicat că modificarea sus amintită a fost necesară întrucât au putut fi identificate fonduri pentru reabilitare şi modernizare doar dacă obiectivul are activităţi culturale diversificate. „Cinematograful Scala a trecut în proprietatea primăriei în 2010, dar absenţa fondurilor europene în domeniul culturii, precum şi resursele locale reduse au împiedicat demararea acestui proiect până acum. În discuţiile cu ministrul Dezvoltării s-a ajuns la concluzia că este posibilă o finanţare pentru acest obiectiv cu activităţi culturale diversificate. Din acest motiv a fost necesară schimbarea denumirii proiectului, urmând să fiu implicat direct în toate demersurile care trebuie făcute la Mnisterul Dezvoltării în vederea obţinerii finanţării pentru Centrul Cultural Scala, a cărui principală activitate să fie proiecţia de filme, un lucru la care ţin foarte mult”, a spus deputatul Mirel Taloş.
În spaţiul fostului Cinematograf Scala este propusă şi organizarea de conferinţe pe diverse tematici, de la conferinţe medicale pe tema bolilor rare (având în vedere că în Zalău se află singurul Centru pentru Boli Rare din România şi Europa de Est), până la simpozioane şi dezbateri pe teme de turism şi promovarea patrimoniului istoric.

Comentarii

comments

3 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Anonim 14 septembrie 2012 at 13:58 - Reply

  Talos asta a facut in doua zile mai mult decat in patru ani de mandat. Ceea ce face primaria e la limita legii, campanie electorala pentru Talos.

 2. liviu 14 septembrie 2012 at 14:01 - Reply

  foarte bine. ar trebui mai multa atentie pentru orasu asta.
  amenajari spatii verzi langa blocuri, banci, spatii joaca copii. sub orice critica. interes zero. interesele sunt altele.

 3. Anonim 16 septembrie 2012 at 20:18 - Reply

  O idee foarte buna… totul este sa se si realizeze..succes.

Lasa un Raspuns »