Cine pe cine (mai) citeste

Magazin Salajean 19 martie 2007 0

Cine pe cine (mai) citeste

Chiar daca este inceput de saptamana, mi se pare totusi util sa va prezint un material mai lejer, de cultura, cu raspunsuri la intrebarea Cine pe cine (mai) citeste?. Puteti contribui si dvs. cu raspunsuri la aceasta intrebare pe adresele stiute ale cotidianului Magazin Salajean. Am acordat mai mult spatiu Bibliotecii Judetene pentru ca, cu siguranta, cei mai multi cititori salajeni se regasesc in aceasta institutie.

Elevii si studentii, marea majoritate a cititorilor

Florica Pop, directorul Bibliotecii Judetene Ionita Scipione Badescu Salaj: Cu o frecventa anuala de peste 75.000 de vizite, volume imprumutate/consultate peste 120. 000 si o frecventa medie zilnica de peste 300 de utilizatori, Biblioteca Judeteana Ionita Scipione Badescu Salaj reprezinta una dintre cele mai importate institutii de cultura din municipiul Zalau. Este o biblioteca publica, cu caracter encicl~opedic, care asigura servicii de lectura, informare, educatie, cultura, cercetare si recreere in mod egal tuturor membrilor comunitatii judetului Salaj. Utilizatorii inscrisi la Biblioteca Judeteana reprezinta peste 12 la suta din populatia municipiului Zalau, elevii si studentii reprezentand un procent de peste 71 la suta, profesiile intelectuale 10 la suta, diferenta fiind acoperita de celelalte categorii socio-profesionale: functionari, maistri, tehnicieni, pensionari, casnice, someri si alte categorii. Cel mai mare procent, de peste 76 la suta, il reprezinta grupa de varsta pana la 25 de ani, 18 la suta reprezentand grupa de varsta cuprinsa intre 26-40 de ani, restul fiind acoperit de celelalte grupe de varsta.

Femeile citesc mai mult decat barbatii?

Florica Pop: Majoritatea utilizatorilor sunt romani, in procent de 85 la suta, restul reprezentand minoritatea maghiara si alte nationalitati. In ce priveste structura utilizatorilor pe sexe, femeile reprezinta 65 la suta din utilizatorii inscrisi. Biblioteca Judeteana, fiind o biblioteca publica cu caracter enciclopedic, detine in colectiile sale publicatii din toate domeniile cunoasterii, atat in limba romana, cat si in limbi straine, atat pe suport traditional (hartie), cat si pe alte tipuri de suporturi. Asa cum reiese din datele statistice, cartea este cea mai solicitata de catre utilizatori, dat fiind faptul ca aceasta reprezinta cea mai mare parte a colectiei noastre. Se citeste din toate domeniile, ponderea cea mai mare reprezentand-o literatura romana (22,15 la suta din total volume consultate/imprumutate) si literatura universala (19,94 la suta). Publicatiile pentru copii, enciclopediile, publicatiile periodice sunt de asemenea solicitate (10,5 la suta), la fel ca si dictionarele, tratatele de lingvistica si limba romana, cursuri de invatare si aprofundare a limbilor straine (6,7 la suta). Filosofia, psihologia, istoria, geografia, tehnica, stiintele aplicate, medicina impreuna insumand peste 15 la suta; dreptul, asistenta sociala (peste 7 la suta).

Bibliografia scolara, cea mai solicitata

Dat fiind faptul ca elevii si studentii reprezinta cel mai mare procent in structura utilizatorilor bibliotecii, bibliografia scolara este cea mai solicitata, avand circulatia cea mai mare. Elevii, fie ei de gimnaziu sau liceu, solicita foarte mult literatura (in functie de aria curriculara studiata), enciclopedii si dictionare din diferite domenii, ghiduri turistice si de cultura generala, informatii despre personalitati din toate domeniile (literatura, stiinta, arta, muzica, istorie, geografie), date legate de mediul inconjurator, astronomie, biologie, botanica, biochimie, zoologie, fizica, matematica, mari descoperiri geografice, catastrofe naturale si alte informatii necesare procesului educational, ne-a mai declarat Florica Pop.

Top autori & carti la Biblioteca Judeteana

* In domeniul literaturii pentru copii cei mai indragiti autori si opere din literatura universala sunt: H. Ch. Andersen (Povesti), Fratii Grimm (Basme, Alba ca Zapada, Croitorasul cel Viteaz, Degetel, H

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »