Centrul de Cultură Sălaj sprijină proiectul „Ciucea – Gălpâia” al pictorului Gheorghe Ilea

Magazin Salajean 15 martie 2011 0

Centrul de Cultură Sălaj sprijină proiectul „Ciucea – Gălpâia” al pictorului Gheorghe Ilea

Pictorul sălăjean Gheorghe Ilea va derula, în acest an, proiectul „Ciucea – Gălpâia”, proiect care va fi susţinut financiar de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, se arată într-un comunicat de presă remis de instituţia respectivă.

„Proiectul, ce se va derula în cursul acestui an, face parte dintr-un proiect mai amplu, << Document >>, de arte vizuale, care a început în anul 2007 cu expoziţia << Păuşa >>, deschisă la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, iar în 2008 la Galeria Arcade24 din Bistriţa”, se arată în comunicatul de presă respectiv.

Potrivit sursei citate, proiectul „Document”, din care face parte şi proiectul „Ciucea – Gălpâia”, prezintă într-un mod nou patrimoniul cultural, abordând specific fiecare expoziţie. La „Păuşa” în 2007 a fost redat cu fidelitate şi în mărime naturală peretele exterior al bisericii de lemn de secolul al XVIII-lea din satul Păuşa din judeţul Sălaj, partea de Sud, Sud-Est şi Est, care mai păstrează urme de pictură veche.

”Proiectul de acum va reda biserica de lemn din satul Gălpâia, judeţul Salaj, care se află la Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea, judeţul Cluj. Va fi reprezentată bolta naosului. Aici toată pictura a fost distrusă de ploi şi de zgârierea a ceea ce a mai rămas. Totul va fi redat la o scară de 1,45 mai mare ca în realitate deoarece panourile vor fi expuse în stradă în faţa Muzeului de Artă din Cluj Napoca. Dimensiunea ansamblului va fi de 5m/16m”, mai spune comunicatul de presă.

Noutatea proiectului este dată de faptul că prezintă în stradă picturi pe pânză fragile. Opera de artă se identifică cu originalul, îşi asumă aceeaşi soartă. Supusă ploilor şi intemperiilor, intervenţiei trecătorilor, vrea să pună în discuţie o atitudine faţă de patrimoniul cultural şi faţă de identitatea creştină a poporului, dacă aceasta mai există sau nu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »