“Casa Lupuț” din Cizer – obiectiv architectural de valoare inestimabilă salvat cu bani europeni

Un  important  obiectiv architectural, încărcat de istorie și cu valoare arhitecturală inestimabilă, a fost reabilitat și salvat de la iminenta distrugere, prin efortul autorităților locale din Cizer și fonduri europene.

Sâmbătă, 8 septembrie, la Cizer, au avut loc festivitățile prilejuite de inaugurarea gospodăriei tradiţionale „Casa Lupuţ”, a întâlnirii fiilor satului şi a prezenţei „Caravanei Unirii”. În prezența prefectului județului, Florin Florian, a autorităților locale și invitaților, festivitățile au debutat cu o slujbă religioasă de pomenire a eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă din cele două conflagraţii mondiale, urmată de o depunere de jerbe de flori la monumentul eroilor, din curtea lăcaşului de cult.

După un scurt moment artistic susţinut de un grup de elevi din comună şi după prezentarea proiectului „Caravanei Unirii”, iniţiat de Biblioteca Judeţeană Sălaj, festivităţile au continuat la gospodăria tradiţională „Casa Lupuţ”, recent reabilitată de Primăria Cizer printr-un proiect cu finanţare europeană.

Prefectul judeţului Sălaj, Florin Florian, a subliniat importanţa reabilitării acestei case, în condiţiile în care este una din puţine cu acoperiş de paie din judeţ şi chiar din regiune. Acesta a îndemnat autorităţile locale să acceseze şi alte proiecte prin care să sporească atractivitatea comunei din punct de vedere turistic.

Cunoscută drept „Casa Lupuţ din Cizer”, imobilul, ce era înainte de reabilitare la un pas de colaps, cu acoperişul din paie distrus în mare parte şi structura de lemn putrezită, a avut, de-a lungul vremii, inclusiv destinaţia de biserică, numele lui fiind legat şi de un alt monument reprezentativ din localitate, biserica de lemn a lui Horea, mutată între timp la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Construită iniţial lângă o vale ce o inunda aproape în fiecare primăvară, casa a fost mutată, pentru a fi salvată, în spatele şcolii noi, în 1987. Casa are o valoare arhitecturală deosebită, datorită vechimii, amplorii construcţiei, motivelor decorative din portalul uşii interioare, din cadrele ferestrelor şi din stâlpii târnaţului. Valoarea ei derivă şi din faptul că este una din ultimele case cu paie, fiind reprezentativă pentru toată regiunea de sub Meseş.

Casa este amplasată actualmente în spatele şcolii ce poartă numele fostului conducător al răscoalei ţărăneşti de la 1784 din Transilvania, Vasile Ursu, cunoscut ca Horea, ce şi-a legat destinul de localitatea sălăjeană prin biserica ce a clădit-o aici către finalul secolului al XVIII-lea. Potrivit legendelor locale, meşterii ce au lucrat la ridicarea lăcaşului de cult sub îndrumarea lui Horea au stat chiar în casa ce ce este reabilitată în prezent, ce era la vremea respectivă una din cele mai mari şi mai frumoase construcţii de lemn din sat.

Ultimul locuitor al casei a fost Lupuţ Ioan a Giurchii Floroaie din Cizer. Casa a fost declarată monument istoric în anul 2004. Aflată iniţial în proprietatea Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, ea a trecut în 2009 în posesia administraţiei locale din Cizer, care şi-a dorit punerea în valoare a monumentului istoric prin realizarea într-un nou amplasament a unei gospodării tradiţionale, care să includă şi alte construcţii specifice zonei.

Intenţiile s-au concretizat la finele anului 2016, atunci când administraţia locală a semnat contractul pentru realizarea gospodăriei, cu o firmă specializată în reabilitări de monumente istorice din Baia Mare, lucrările fiind finalizate în acest an. Proiectul a inclus reabilitarea casei, dar şi realizarea unor construcţii specifice unei gospodării tradiţionale, respectiv o şură, un găbânaş şi o oloire, toate fiind construite exclusiv din bârne de stejar, cu elemente recuperate de la construcţiile vechi.

 

 

 

Leave a Comment