Biserici salajene, restaurate de Ministerul Culturii

Magazin Salajean 13 aprilie 2010 0

Biserici salajene, restaurate de Ministerul CulturiiNoua biserici salajene, cuprinse in Lista Monumentelor Istorice, vor fi restaurate incepand din acest an din fonduri de la Ministerul Culturii si Patrimoniului National, se arata intr-un comunicat de presa al Directiei pentru Cultura Salaj.

Este vorba despre cinci biserici de lemn, de rit ortodox – Sf. Arhangheli Mihail si Gavril din Jac (1756), Sf. Apostoli Petru si Pavel din Sanpetru Almasului (inceputul secolului XVII), Sf. Gheorghe din Magura (1707), Sf. Arhangheli Mihail si Gavril din Toplita (sec. XVI) si Sf. Arhangheli Mihail si Gavril din Sanmihaiu Almasului (1794), precum si patru biserici din piatra, de rit reformat – Biserica Reformata din Zalau (1904-1907), Biserica fostei Manastiri Benedictine din Uileacul Simleului (1260-1300), Biserica Reformata din satul Mineu si Biserica Reformata din Horoatu Crasnei (secolul XV) si Mineu (1514). Sumele alocate in 2010 pentru deschiderea santierelor de restaurare variaza intre 40.000 si 50.000 de lei, pentru fiecare obiectiv in parte.

Procedura de achizitie publica in vederea atribuirii contractelor de executie de lucrari va fi organizata de catre Institutul National al Patrimoniului (IPN). Pentru noua din cele 11 proiecte de restaurare a bisericilor din Salaj depuse la INP s-a aprobat inceperea finantarii in acest an. Este o realizare pentru judetul Salaj, daca tinem cont de faptul ca, din 1989 si pana in prezent, doar circa 20 de lacasuri de cult din judet au fost restaurate, a declarat Doina Cocis, directorul coordonator al Directiei pentru Cultura Salaj.

La nivelul judetului exista 517 obiective incluse pe Lista Monumentelor Istorice, dintre care 102 sunt lacasuri de cult.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »