Biblioteca din Zalau, in sprijinul comunitatii

Magazin Salajean 16 decembrie 2011 0

Biblioteca din Zalau, in sprijinul comunitatiiAnul 2012 este asteptat cu nerabdare de bibliotecarii din Zalau deoarece Sectia de imprumut pentru adulti ar urma sa se mute in fostul sediu, din cladirea Transilvania. Potrivit informatiilor furnizate de directorul Bibliotecii Judetene Salaj, Florica Pop, din anul 2005 aceasta sectie functioneaza la Casa de Moda. Autoritatile locale si-au propus ca in cursul anului viitor sa fie finalizate lucrarile de reabilitare la cladirea Transilvania, dupa care sectia de imprumut pentru adulti va deservi clientii in fostul ei sediu.

Anul acesta, numarul cititorilor inscrisi la BJ Salaj, a depasit 10.500. Pentru ei, si nu numai, conducerea institutiei are in plan implementarea unor proiecte aparte. Daca pana acum, bibliotecarii din intreg judetul au participat la diverse cursuri de perfectionare si la schimburi de experienta, de acum incolo, BJ va organiza actiuni de acest gen si pentru public, respectiv, pentru utilizatori.

Florica Pop a aratat ca primii beneficiari vor fi pensionarii, pentru care, din luna ianuarie vor fi derulate diferite cursuri utile. Mai apoi, de la finele lunii ianuarie, vor fi organizate pentru tineri cursuri de Basic Photoshop, de depanare si intretinere a aparaturii de tehnica de calcul. Tot pentru tineri, vor fi implementate exercitii si probe practice in vederea integrarii pe piata muncii.

Chiar daca suntem un judet mic, o biblioteca judeteana cu probleme din punct de vedere al spatiilor in care functioneaza, cu tot mai putini angajati, suntem dornici sa punem in practica mai multe activitati si servicii destinate comunitatii. Pentru a convinge autoritatile centrale asupra importantei bibliotecilor pentru viata oamenilor, incercam sa schimbam datele statistice, din cifre in rezultate palpabile, cum ar fi, sa nu mai spunem, de exemplu, ca frecventa zilnica este de 350 de utilizatori, ci zece dintre ei au reusit sa-si gaseasca un loc de munca, 15 au rezolvat o problema de sanatate, opt fermieri au obtinut finantare s.a.. Vrem sa demonstram ca suntem utili comunitatii, ca ne implicam in plan social pentru sprijinirea si imbunatatirea vietii si ca nu suntem doar pastratori de carte sau institutie care imprumuta cartea pentru studiu, suntem inovativi si actionam in functie de nevoile oamenilor. Dorim sa convingem autoritatile ca investind in aceste institutii, investesc in viitorul comunitatilor, a subliniat directorul BJ Salaj.

Anul 2012, dupa aprecierile reprezentantului BJ Salaj, ar putea fi unul mult mai bogat in activitati decat 2011. Se vor desfasura, in cadrul unui grant national, schimburi de experienta cu bibliotecari din tari ale Europei si din Statele Unite ale Americii, la care vor participa si bibliotecarii din comunele salajene. In contextul parteneriatelor lansate, sub deviza Dati-mi o biblioteca si voi schimba lumea, se intentioneaza atragerea de fonduri europene prin proiecte pentru biblioteci si pentru comunitate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »