Biblioteca Alexandru Sterca – Sulutiu, izvor al cunoasterii

Magazin Salajean 18 noiembrie 2008 0

Biblioteca Alexandru Sterca - Sulutiu, izvor al cunoasterii

Infiintata in anul 1951, Biblioteca Alexandru Sterca – Sulutiu continua traditia culturala simleuana de mai bine de un secol si jumatate, odata cu fondarea primei biblioteci salajene. Sub pece-tea vicarului de Simleu, Alexandru Sterca – Sulutiu (15 februarie 1794 – 7 septembrie 1874) a luat nastere primul asezamant livresc al orasului.

Incepandu-si activitatea cu un lot de aproximativ 1.000 de volume, provenite din donatii sau puse la dispozitie de cetatenii orasului, biblioteca a reusit sa acumuleze pana in momentul de fata 79 de mii de exemplare. Aceasta are un caracter enciclopedic, cuprinzand informatii vaste din toate ramurile cunoasterii, clasificate, catalogate si puse la dispozitia cititorilor. Accesul la raft se desfasoara in mod liber, astfel cititorul putand opta pentru orice carte, dictionar, lexicon sau atlas disponibile. Pentru eficientizarea imprumutu-rilor, identificarea cartii se face in format electronic prin scanarea codului de bare aferent fiecarui volum si introducerea datelor in calculator.

Biblioteca oraseneasca, ca parte integranta a Centrului Cultural Simleu-Silvaniei, polarizeaza cititori din toate categoriile socio-profesionale cu varste intre 6 si 70 de ani.

Anual, rafturile bibliotecii sunt cercetate de un numar de 2.100 – 2.500 de cititori, acestia incadrandu-se in segmentul celor permanenti. La acestia se mai adauga aproximativ 200 – 300 de cititori care-si satisfac pofta pentru citit in mod ocazional. Frecventa medie a accesului la biblioteca de catre publicul simleuan este de 200 -250 de persoane.

In ciuda exploziei informationale, Simleul a fost, este si va ramane inca atasat de placerea pentru citit. Lumea citeste, dovada fiind difuzarea anuala a nu mai putin de 60 de mii de volume catre cititor, declara Dumitru Corbeanu, directorul institutiei. Activitatea bibliotecii nu se rezuma doar la cea de imprumut, ci faciliteaza si sprijina diferite activitati de propagare culturala prin concursuri de recitari, de poezii, recenzii de carte.

Cu toate aceste lucruri pozitive deschise publicului simleuan, exista si parti regretabile. Lipsa spatiului necesar depozitarii volumelor este o problema generala cu care se confrunta majoritatea bibliotecilor din tara, biblioteca simleuana nefacand exceptie. Conditiile improprii de depozitare, in care echilibrul patologic si structural al volumelor are de suferit, a determinat personalul bibliotecii sa recurga prin eforturi proprii la rearanjarea si restocarea lotului pe rafturi suprapuse pana la nivelul tavanului. Desi Primaria orasului a sprijinit biblioteca, pe cat s-a putut, mutarea institutiei intr-o cladire centrala, spatioasa si adecvata functionarii si pastrarii cartilor, ramane inca in umbra.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »