Biblia – cum să o citești pentru a o înțelege mai bine

Cuvântul lui Dumnezeu, Sfânta Scriptură ar trebui văzută de fiecare în parte hrana zilnică pentru suflet. Se adresează inimii omului și cuprinde scrieri de origine divină. Cu toate că reprezintă o astfel de scriere, este disponibilă într-un format accesibil, pe înțelesul celor ce doresc să o descopere. Este singura carte al cărei autor este Dumnezeu, ce a insuflat inspirația Duhului Sfânt peste cei ce au consemnat cuvintele Sale.

Biblia este în mod definitoriu o carte profundă, una care nu tratează aspecte ale existenței în mod superficial. Oricine ajunge să o citească concluzionează acealași lucru – reușește prin cuvântul său să pătrundă cute ale inimii dintre cele mai profunde și ascunse, din cele pe care doar Creatorul le-ar putea cunoaște. Mesajele ce le transmite prin diversele pasaje ce le cuprinde reușesc să atingă și acele labirinturi întortocheate ale minții omenești pe care nimeni nu ar reuși să le descopere atât de clar. Biblia este cartea ce reușește să strârnească trăiri autentice, unice, însă reale, personale. Se întâmplă în cazul celor ce citesc cu o inimă curată și primesc Duhul Sfânt, duhul în care oricine ar trebui să citească aceste pagini sfinte.

Este Cartea care vorbește despre lucruri trăite de alții și de cititori în sine, poate sub un alt context și în alte vremuri. Rămâne însă o moștenire de valoare inestimabilă, prin textele ce le cuprinde. Dată fiind valoarea sa, este curios lucru că încă mai sunt creștini și nu numai care nu o au în librăria personală.

În întâmpinarea celor care doresc să facă un pas în acest sens și intenționează citirea Cuvântului Sfânt vine Librăria Maranatha cu numeroase opțiuni. Biblia Cornilescu, spre exemplu, este dintre cărțile cu o răspândire nemasurabilă. Se găsesc și în cadrul acestei librării online la prețuri diverse și în formate diferite. În funcție de copertare, costurile pot varia. Iată mai departe câteva aspecte privitoare la aceasta, respectiv la cum ar trebui citită.

Cum ar trebui citită Biblia?

Desigur că nu este vorba despre simpla parcurgere a paginilor pentru că Biblia nu este o simplă înșiruire de cuvinte, fără noimă. Fiecare în parte reprezintă un izvor nesecat de cunoaștere, de hrană duhovnicească. De aceea contează modul în care fiecare citește această Carte Sfântă.

Unii aleg să o citească atunci când trec prin momente grele, crezând că simpla ei lectură va face vreo minune în viața lor. Alții sunt în fața unui pericol iminent sau la răscruce și speră ca printr-o schimbare timpurie a vieții lor vor face diferența. Atitudinea cu care fiecare deschide Sfântul Cuvânt este de mare importanță. Este necesară o inimă curată, deschisă. Este greșit a căuta justificarea unor fapte personale în scrierile Sale, răstălmâcind mesajele în propriul interes. Este egal cu a nu citi deloc.

Înțelegerea mesajului lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi necesită deci o schimbare în plan personal în primul rând. Numai vizând o astfel de transformare am putea să atingem acel nivel de pricepere pe care citirea Bibliei îl necesită.

Despre acest plan, de a citi în Cuvântul Sfânt, fiecare trebuie să știe că nu este asemenea unui sprint, un maraton. Reprezintă un angajament de lungă durată, ce necesită implicare și răbdare din partea fiecăruia. Cercetarea Sa o poate realiza numai cel care pornește fără preconcepții sau prejudecăți, cel care nu forțează textul biblic să exprime un anumit mesaj, dorit.

Unii au obiceiul de a o deschide la întâmplare și de a citi zi de zi. Nu este neapărat greșit, însă maniera cea mai productivă de a citi integral Biblia este prin urmarea unui plan. Se găsesc astfel de sugestii pentru cei interesați, de citire a Bibliei într-un an spre exemplu.

Este necesar a cugeta la cele citite. Simpla trecere peste evenimentele biblice, fara a te opri asupra loc, a însemnătății lor, fără a învăța ceva din acestea este din nou inutilă, fără folos duhovnicesc.

Sunt persoane care obișnuiesc ca primul lucru pe care îl fac dimineața să fie citirea unui verset din Biblie. La acesta meditează apoi în decursul zilei. Pentru a se asigura că înțelesul dat acestuia este cel potrivit și adevărat, citesc studii biblice, meditații la Cuvântul Sfânt.

Cert este un lucru când vine vorba despre acest subiect sensibil și anume că deprinderea de a citi Biblia este una deosebit de benefică pentru suflet, pe termen lung. Constituie o hrană duhovnicească ce creează dependență și de care nimeni nu ar trebui să se mai sature.

 

2 Thoughts to “Biblia – cum să o citești pentru a o înțelege mai bine”

  1. Anonim

    Eu vă recomand să citiți ultimul mesaj al Papei Francisc și o să înțelegeți și voi cam cum stă treaba cu Biblia. Citiți și apoi faceți îndemnuri la ceva ce nici măcar nu vă este cunoscut…

    1. Daniela

      D-voastra unde ati citit/Eu am ascultat ce a zis si fost ..tradus de jurnalisti.Pacat…

Leave a Comment