Bani pentru restaurarea unor imobile din patrimoniul judetului

Magazin Salajean 23 martie 2012 0

 Bani pentru restaurarea unor imobile din patrimoniul judetuluiPeste un milion de lei vor fi alocati Salajului in vederea restaurarii unor cladiri, incluse pe lista monumentele istorice inscrise in Patrimoniul National al Romaniei. Potrivit informatiilor furnizate ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de directorul Directiei Judetene de Cultura, Culte si Patrimoniul National, Doina Cocis, Ministerul Culturii, prin Institutul National al Patrimoniului, a definitivat lista finantarilor pentru monumentele care vor fi reabilitate anul acesta. Suma totala care va fi repartizata judetului Salaj, in acest an, este de 1,660 milioane de lei, care va fi utilizata pentru consolidarea, sau reabilitarea a noua cladiri din patrimoniul national.

Doina Cocis a aratat ca obiectivele pentru care se aloca fonduri in prima transa anul acesta sunt: Cladirea Primariei Municipiului Zalau (care va beneficia de 250.000 de lei, pentru proiectarea si executia lucrarilor de reabilitare. Valoarea totala a acestora a fost estimata la peste 790.000 de lei, iar finalizarea in 4-5 ani); Ansamblul Cetatii Bathory din Simleu Silvaniei (pentru reabilitarea careia se vor aloca 100.000 de lei, fond la care se pare ca va contribui si primaria din urbea de la poalele Magurii); Turnul Clopotnita de lemn din satul Recea, comuna Virsolt (pentru care s-a prevazut alocarea a 50.000 de lei); Biserica de lemn Sfintii Arhangehli Mihail si Gavril din Zalnoc, comuna Bobota (pentru care se va repartiza 30.000 de lei in vederea intocmirii documentatiei de proiect). In plus, se mai primesc bani de la stat pentru continuarea a cinci lucrari la: Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril din Sanmihaiu Almasului (350.000 de lei pentru consolidarea lacasului, pentru consolidarea acestuia si pentru restaurarea picturii), Biserica Reformata din Zalau (250.000 de lei pentru amenajarea interioara si exterioara), Biserica fostei manastiri benedictine-azi Biserica reformata din Uileacul Simleului, comuna Maeriste (100.000 de lei pentru continuarea lucrarilor de reabilitare), Biserica Reformata din Horoatu Crasnei (peste 150.000 de lei in scopul reabilitarii lacasului) si Biserica Reformata din satul Mineu, comuna Salatig (pentru care s-au prevazut 150.000 de lei in vederea reabilitarii).

La nivel de judet, pe lista monumetelor istorice de patrimoniu sunt inscrise 68 de cladiri, din care peste 20 au fost reabilitate de la Revolutie si pana acum. Din lista obiectivelor finantate in acest an, patru cladiri fac parte din categoria A, a monumentelor istorice de valoare universala (cladirea Primariei Zalau, Biserica de la Sanmihaiu Almasului, Cetatea Bathory si Biserica reformata din Mineu)

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »