Armele romanilor pot fi văzute la Muzeu

magazinsalajean 16 aprilie 2013 0
Armele romanilor pot fi văzute la Muzeu

Zeci de obiecte care au aparţinut armatei romane, printre care o serie de arme albe, precum cuţite, pumnale sau vârfuri de săbii, sunt expuse, începând de marţi, la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.
Expoziţia, intitulată “Armata Provinciei Romane Dacia Porolissensis”, este găzduită de secţia de istorie “Vasile Lucăcel” a Muzeului, iar vernisarea acesteia a avut loc marţi, 16 aprilie, începând cu ora 14. “Este prima expoziţie vernisată, după trei ani de la închiderea secţiei de istorie “Vasile Lucăcel” pentru reabilitare şi am considerat că este extrem de oportună o expoziţie consacrată istoriei romane”, a precizat Corina Bejinariu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, în deschiderea evenimentului. Prezentarea expoziţiei a fost făcută de către arheologul Dumitru Gheorghe Tamba, care a ţinut să menţioneze motivele pentru care a fost aleasă această temă. “Din două motive am ales această temă. Primul motiv este pentru că armata a reprezentat una dintre cele mai importante instituţii ale statului roman, ea contribuind la materializarea politicii expansioniste teritoriale a Imperiului. Iar al doilea motiv l-a reprezentat faptul că în vecinătatea oraşului nostru se află situl “Porolissum”, un sit de o importanţă deosebită”, a explicat arheologul sălăjean. De asemenea, potrivit acestuia expoziţia vernisată ieri se adresează publicului tânăr, în special, elevilor, prin modalitatea de expunere, cum ar fi posterele inedite realizate de organizatori.
Evenimentul a fost organizat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, în colaborare cu Asociaţia Amicii Muzeului, sub egida Consiliului Judeţean Sălaj.

Flavia Pintea

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »