Ansamblul Barcaul, premiat la festivalul din Sighetu Marmatiei

Magazin Salajean 30 decembrie 2011 0

Ansamblul Barcaul, premiat la festivalul din Sighetu MarmatieiCopiii din Ansamblul Barcaul din Simleu au fost rasplatiti cu premiul I pentru cele mai frumoase si autentice colinde la cea de-a 43-a editie a Festivalului concurs de Datini si Obiceiuri de Iarna de la Sighetu Marmatiei. Cei 50 de artisti de la Clubul Copiilor din orasul de sub Magura, de la prescolari la elevi de clasa a XII-a, s-au clasat pe primul loc la sectiunea colinde. Acestia au interpretat colinzi inedite culese de pe Valea Barcaului si au prezentat Viflaimul si Kiralesa.

Cei mai tineri artisti simleuani au colindat in zilele premergatoare praznicului Nasterii Domnului precum si de Craciun in diferite institutii si biserici, atat in oras, cat si la Halmasd si Drighiu. Un grup de copii din cadrul ansamblului vor face urari de Revelion in centrul urbei, precum si la firma Simex.

Asa cum am aflat de la directorul Clubului Copiilor Simleu Silvaniei, Gavril Neaga, ansamblul Barcaul va realiza la inceputul lunii ianuarie 2012 inregistrari si filmari la TVR1, mai apoi, la emisiunile de folclor de pe postul national de televiziune. Intre planurile pentru anul urmator este inclus si spectacolul din 24 ianuarie, dedicat Unirii, care va fi sustinut pe scena Casei de Cultura Orasenesti.

Cu sprijinul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj intentionam sa punem in practica un proiect prin care sa fie reinviata cultura de la sate. In cele mai multe asezari rurale nu a ramas decat fotbalul; nimeni nu mai canta, nu mai joaca si nu mai cunoaste instrumentele muzicale, a spus Gavril Neaga.

Reprezentantii Clubului Copiilor spera ca anul viitor sa deschida un atelier de tesatorie traditionala. Gavril Neaga a mentionat, in acest sens, ca partenerii Clubului Copiilor vor fi Primaria Simleu, Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj si Asociatia Culturala La Fantana Dorului.

Reiteram faptul ca micii artisti simleuani din Ansamblul Barcaul au fost recent rasplatiti pentru colindele interpretate la Bucuresti (pe scena Salii Palatului, la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si la Guvernul Romaniei) cu o tabara gratuita de o saptamana pe litoralul Marii Negre, in vacanta de vara din 2012.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »