Ana Blandiana vine la Zalau

Magazin Salajean 22 mai 2012 0

Ana Blandiana vine la ZalauFaimoasa disidenta si aparatoare a drepturilor omului, Ana Blandiana, se va afla vineri, la Zalau. Scriitoarea va participa la o lectura publica ce va avea loc in 25 mai, de la ora 16, la sala Porolissum a Consiliului Judetean Salaj. Evenimentul este organizat de Consiliul Judetean Salaj, Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj si scriitorul Flavius Lucacel, sponsori fiind: Sarmis, UJS Cartel Alfa filiala Salaj, Time Out, Basarab Import – Export.

Lecturile publice organizate din anul 2011 si pana in prezent la Zalau si in judet sunt un proiect al Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj in colaborare cu scriitorul Flavius Lucacel. Dintre numele mari ale literaturii romane contemporane prezente pana acum cu lecturi publice in cadrului acestui proiect amintim: Ioan Es. Pop, Ioan Moldovan, Mircea Dinescu, Gabriel Chifu, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Ion Muresan, a aratat Daniel Sauca, managerul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj.

Ana Blandiana (numele literar al Otiliei Valeria Rusan) este autoarea a 12 volume de versuri, doua volume de nuvele fantastice, un roman si sapte volume de eseuri, publicate in limba romana incepand din 1964, reeditate in ultimii ani in numeroase editii si a 45 de volume aparute in 23 de limbi. Este laureata a mai multor premii nationale si internationale (printre care Premiul International Herder, Premiul National de Poezie, Premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor, Premiul International Vilenica, Premiul International Camaiore, Premiul International Acerbi), dar si subiectul a trei interdictii de publicare din perioada anilor: 1959-1964,1985,1988-1989. Dupa 1990, Ana Blandiana reinfiinteaza PEN Clubul Roman, al carui presedinte devine. Este unul dintre initiatorii Aliantei Civice, pe care o conduce intre 1991 si 2001; fondator si presedinte al Academiei Civice, care realizeaza, sub egida Consiliului Europei, la Sighet, primul Memorial al Victimelor Comunismului din lume. Este membra a Academiei de Poezie Stephane Mallarme, a Academiei Europene de Poezie si a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »