Afara cu icoanele din scoli sau cu nebunii din spatiul public?

Magazin Salajean 18 decembrie 2006 0

Afara cu icoanele din scoli sau cu nebunii din spatiul public?In ultima vreme, spatiul media este bantuit de un scandal ca la romani, pornit de la o petitie adresata Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) de un profesor de prin Buzau, care critica afisarea icoanelor crestine in scolile publice. A urmat o recomandare a CNCD, care a aprins si mai mult spiritele. CNCD a recomandat ca Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) sa elaboreze si sa implementeze o norma interna prin care sa reglementeze prezenta simbolurilor religioase in scoli, iar aceasta norma sa se fundamenteze pe urmatoarele principii: sa asigure exercitarea dreptului la invatatura si accesul la cultura in conditii de egalitate; sa respecte dreptul parintilor de a asigura educatia copiilor potrivit convingerilor lor religioase si filosofice; sa respecte caracterul laic al statului si autonomia cultelor; sa asigure libertatea de religie, constiinta si convingeri a tuturor copiilor in conditii de egalitate si sa afiseze simbolurile religioase doar in cursul orelor de religie sau in spatiile destinate exclusiv invatamantului religios. Ca apa cea sfintita, MEdC a raspuns, printr-un comunicat de presa, semnat de directorul din minister, MEdC, Mircea Muresan, conform caruia prezenta simbolurilor religioase in scoli trebuie sa fie decisa de comunitate, de parintii elevilor si, nu in ultimul rand, de scoala. In virtutea principiilor democratice, consideram ca exista prerogative naturale ce nu trebuie ingradite de acte normative. In consecinta, dorim ca intr-o unitate scolara normele interne care reglementeaza prezenta simbolurilor religioase sa fie stabilite de comunitatile locale si suntem de acord cu o abordare diversficata, in functie de apartenenta religioasa a populatiei. Cu o singura conditie: respectarea Legii Invatamantului care interzice prozelitismul religios in scoli. Sa fie primit!

Situatia in Salaj

Evident, oficial, nu s-a intamplat nimic deosebit. In afara de faptul ca, dupa cum ne-a declarat inspectorul scolar general Ioan Abrudan, din informatiile pe care le-a primit din surse politienesti, Inspectoratul Scolar Judetean Salaj, ca si celelalte inspectorate scolare din tara, ar fi fost dat in judecata de o asociatie de prin Bucuresti pentru faptul ca s-ar fi organizat slujbe religioase cu ocazia evenimentelor organizate la inceputul anului scolar, fara consultarea parintilor si a elevilor. Ioan Abrudan s-a aratat stupefiat de aceste demersuri, aratand ca principalul rol al scolii trebuie sa fie acela de a educa, in concordanta cu legile in vigoare, nu de a interveni brutal peste dorintele parintilor, elevilor si cadrelor didactice. Cu atat mai mult cu cat demersul cu judecata a pornit de la o situatie ceruta de MEdC, in care se solicita inspectoratelor scolare sa raporteze in cate scoli s-au organizat slujbe religioase la inceputul anului scolar 2006 -2007 (in Salaj, vreo 120). Evident, a spus Abrudan, nimeni nu a obligat pe nimeni sa participe la acele slujbe religioase.

Parerea protopopului de Zalau si a BOR. Sau viceversa

Protopopul Zalaului, pr. Stefan Lucaciu, ne-a declarat: Categoric, icoana trebuie sa-si aiba locul in scoala. Biserica si Scoala au fost impreuna si trebuie sa ramana impreuna. Pr. Lucaciu ne-a mai spus ca prezenta icoanelor in scoli nu obliga pe nimeni sa se inchine la acestea, considerand ca, prin demersurile care se fac la nivel national, o minoritate incearca sa sfideze majoritatea crestina. Din comunicatul de presa al Patriarhei Romane pe aceasta tema, citam: Prezenta simbolurilor religioase in salile de clasa nu este urmarea unei impuneri, ci rezultatul dorintei si consimtamantului parintilor, profesorilor si elevilor in conformitate cu valorile religioase si culturale pe care le impartasesc. De aceea, o decizie de excludere ar reprezenta o masura brutala si nejustificata de restrangere a libertatii religioase, contrara principiilor democratice europene. O astfel de decizie ar conduce la discriminarea credinciosilor din Romania.

Parerea mea. Sfarsit.

Dosarul acestui scandal este unul imens. In cele redate mai sus am surprins cateva repere. Parerea mea, nu inainte de a va invita sa va spuneti parerile pe marginea acestui subiect incendiar: nimeni nu trebuie sa impuna nimanui nimic, nici chiar parintii copiilor (e mult de povestit pe aceasta tema). Poate ca si popii ar merita sa gate cu discursurile si cu slujbele oficiale, nu de alta, dar, parca, nu mai sunt ce-au fost, slujbele… Atat. Deocamdata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »