Administraţia publică, între birocraţie şi procedură

Andreea Vilcovschi 19 octombrie 2012 9
Administraţia publică, între birocraţie şi procedură

Reprezentanţi ai instituţiilor publice din judeţ, oameni de afaceri, prefesionişti din mediul academic, oficiali judeţeni, prieteni şi apropiaţi au umplut vineri, în Sala “Porolissum” a Consiliului Judeţean Sălaj, la lansarea cărţii lui Cosmin-Radu Vlaicu, “Birocraţie şi procedură în administraţia publică”.

Autorul este licenţiat în drept, absolvent de studii postuniversitare în domeniul dreptului civil/comercial, master în ştiinţe administrative, absolvent al cursurilor de formare specializată pentru funcţionarii publici de conducere, respectiv pentru înalţii funcţionari publici şi doctor în ştiinţe administrative.

Cu o experienţă de peste 20 de ani în administraţia publică locală, Cosmin Vlaicu este, în prezent, secretar al judeţului Sălaj. De asemenea, este cadru didactic asociat la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a UBB Cluj, extensia Satu-Mare şi la Facultatea de Drept a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, filiala Zalău.

“Birocraţie şi procedură în administraţia publică”, apărută la editura Universul Juridic, este un utilşi actual instrument de lucru pentru cei care lucrează în domeniul administraţiei publice. Lucrarea, structurată în patru părţi, îşi propune să analizeze şi să identifice particularităţile şi caracteristicile fenomenului birocratic şi cele ale procedurilor administrative, pornind de la premisa că în toate statele moderne, organizarea şi funcţionarea administraţiei publice are loc pe baza anumitor reguli prestabilite, al căror scop îl reprezintă definirea unui cadru complex de acţiune a activităţii administrative. În cercetarea sa, Cosmin Vlaicu pledează pentru sistematizarea legislaţiei din administraţia publică, prin adoptarea, corelativ unui Cod Administrativ, a unui Cod de procedură administrativă, ca instrument de sistematizare a normelor procedurale aplicabile în administraţie publică din România.

Prezent la eveniment, redactorul-şef a Revistei “Dreptul”, cea mai veche publicaţie juridică din România, i-a lansat lui Cosmin Vlaicu invitaţia de a colabora: “Vă invit să publicaţi şi în paginile revistei noastre. Am fi onoraţi să colaborăm”.

Comentarii

comments

9 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. Paul 19 octombrie 2012 at 19:27 - Reply

  Un eveniment cultural de exceptie ! Rar mi-a fost dat la lansarea cartii lui Cosmin Radu Vlaicu *Birocratie si procedura in administratia publica* sa vad laolalta atatia participanti oameni de certa valoare din municipiu si din judet, dar mai ales invitati unul si unul din spatiul academic romanesc. Felicitari D-le Cosmin Radu Vlaicu !!! Esti intr-adevar un om de mare valoare.

 2. Functionarul 19 octombrie 2012 at 19:39 - Reply

  Am fost si eu la eveniment si am ramas placut impresionat de numarul mare de invitati. La un moment dat se stresa un coleg de-al nostru sa faca rost de scaune, din teama de a nu tine lumea in picioare. Desi nu a fost reusita mea, m-am bucurat pentru colegul meu care, asa cum au subliniat si cei prezenti, este inainte de toate un OM minunat dar si un mare profesionist in administratie, dovada in acest sens este CV-ul dumnealui si invitatii de specialitate de marca care nu au contenit cu aprecierile. Am observat si faptul ca dl Vlaicu a avut invitati sau participanti de seama de la toate institutiile importante din judet, un semn de mare apreciere, dupa parerea mea. La noi in colectiv este atat de apreciat tocmai pentru calitatile expuse de cei prezenti in prezidiu. Felicitari domnule Vlaicu, va prevad o cariera stralucita intrucat sunteti abia la inceput.

 3. Anonim 19 octombrie 2012 at 22:05 - Reply

  Am fost acolo si a fost un eveniment excelent, cu o sala arhiplina, cu oameni de calitate din toate domeniile. Un om de valoare aduna valori in jurul sau. Bravo Cosmin, nu te opri aici, astept si alte carti de specialitate, pe acesta am achizitionat-o cu dedicatie de la tine. Bravo! Sunt mandru cu un asemenea prieten.

 4. Alin 19 octombrie 2012 at 23:09 - Reply

  VARZA

 5. Maricica 20 octombrie 2012 at 18:26 - Reply

  Apropo de procedura – BIROCRATIE :

  Se pare ca la primarii s-au adunat toate neamurile si smecherii din sate : este aproape imposibil sa rezolvi ceva cu acesti nepregatiti/puturosi si nesimtiti.
  Pt. orice problema marunta te poarta luni intregi.
  Cine ii controleaza pe acestia ? – daca lucreaza ceva sau pur si simplu isi bat joc de cetatenii care l-au ales.

 6. Lili 20 octombrie 2012 at 18:30 - Reply

  Mi-a placut lansarea dar de ce nu a-ti prins in poza si profesorii de drept prezenti care au spus si lucruri interesante, nu toate pe placul politicienilor.

 7. cetatean 21 octombrie 2012 at 10:04 - Reply

  Daca tot au fost invitati de certa valoare, de ce totusi tara asta merge asa prost. Toti la nivel de teorie stiu, dar nu pun nimic in practica. Sigur sta in puterea multora din cei prezenti sa schimbe in bine lucrurile in tara asta, dar nu vor, nu stiu sau nu pot sa o faca? Concluziona-ti voi.

 8. profesoara 21 octombrie 2012 at 10:41 - Reply

  Eu consider ca a fost un eveniment frumos, cred ca au fost peste 200 de persoane, cifra neverosimila la o lansare de carte. Am vazut acolo laolalta profesori universitari, magistrati, juristi, politicieni din toate partidele, functionari si multe alte categorii profesionale si ma bucur ca si la Zalau s-a putut organiza asa ceva, intocmai ca in marile orase. Da, si eu sunt convinsa ca in tara asta lucrurile ar merge mult mai bine daca profesionistii ar fi chemati/lasati sa lucreze si ar inceta politizarea administratiei, a invatamantului si a tuturor activitatilor publice. Felicit autorul, ii doresc succes in continuare si sa nu se lase doborat de sistem.

 9. calin 22 octombrie 2012 at 21:29 - Reply

  Bravo Cosmin. O realizare faina cartea ta si un eveniment superreusit. M-ai impresionat omule, tine-o tot asa!

Lasa un Raspuns »