A apărut numărul 77 din “Caiete Silvane”

Magazin Salajean 22 iunie 2011 0

A apărut numărul 77 din “Caiete Silvane”

Ultimul număr al revistei sălăjene de cultură Caiete Silvane debutează cu un poem semnat de scriitorul, poetul şi publicistul Adrian Popescu, redactorul revistei Steaua de Cluj. Versurile, dedicate revistei Caiete Silvane, editată de Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, sub egida Consiliului Judeţean Sălaj, Consiliului Local şi a Primăriei Zalău, sunt intitulate Ţinut silvan.

În paginile revistei, preotul ortodox din comuna Bănişor, Augustin Câmpean, cu titlul Veşnicia va muri la sat, trage un semnal de alarmă, arătând că satul nu mai e ce a fost, că fără tradiţii şi fără credinţă nu mai este sat şi că în spatele importului stilului de viaţă occidental, a dorinţei de bunăstare imediată, românii au avut foarte mult de pierdut.

Numărul 77 al revistei Caiete Silvane ne dezvăluie câteva din poemele lui Sorin Lucaci, Virgil Diaconu, dar şi date adunate de Gabriel Vasiliu despre Primul profesor de limba română de la Universitatea din Cluj-Grigore Silaşi, ori scurta monografie Pria-530 de ani, semnată de învăţătorul Petru Galiş din Pria. De un deosebit interes poate fi şi lucrarea lui Marin Pop, despre fratele lui Iuliu Maniu: Cassiu Maniu-1867-1943)-personalitate sălăjeană mai puţin cunoscută.

Am considerat că avem o datorie morală să scoatem din uitare o mare personalitate sălăjeană, căreia ar trebui să-i cinstim memoria aşa cum se cuvine, alături de ceilialţi mari înaintaşi, a explicat la finele scrierii sale autorul.

Sub genericul Apariţii editoriale revista semnalează lansarea romanului lui Ioan Viorel Bădică Brâncuşi după Brâncuşi, sub egida Biografii, Rodica Lăzărescu scrie Tia Peltz-lacrima de pe chipul clovnului, iar la Monografii, Cristian Borz prezintă Casa din Dealul Ţarinei. Copertele ultimului număr sunt ilustrate cu lucrări ale artistului plastic din Ungaria, Lang Eszter, care a expus recent la Zalău, în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Primăvara Poeziei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »