Simpozion național pe tema produselor tradiționale, la Zalău

Un eveniment important la nivel național, dedicat produselor tradiționale românești și a produselor având la bază o rețetă consacrată românească, a avut loc marți, la Direcția Agricolă Județeană Sălaj. Simpozionul cu această tematică a strâns laolaltă producători și fermieri din județ dar și din țară, oficialități județene și invitați din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

La simpozion au fost prezenți directorul Direcției Agricole Sălaj, Valentin Duca, gazda evenimentului, președintele Consiliului Județean Sălaj, Tiberiu Marc, prefectul județului, Florin Florian, directorul Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Domițian Bențe, Petre Firicel, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj și doi invitați de marcă din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, secretarul de stat Ionuț Diaconeasa, consilierul Ministrului Agriculturii pe relațiile cu fermierii și Dana Popa, șef serviciu Politici și calitate din MADR.

Simpozionul național a avut ca scop prezentarea condițiilor și a cerințelor în vederea atestării unui produs ca tradițional, familiarizarea de către producători cu terminologia juridică, prezentarea și înțelegerea noilor prevederi legislative în domeniu precum și calea pe care trebuie să o urmeze un produs pentru ca în final el să fie astestat de MADR ca fiind tradițional sau având o rețetă consacrată românească. Au fost discutate și aspecte privind atestarea produselor apicole, mierea fiind un produs care, în ultimii ani, a înregistrat o popularitate tot mai ridicată atât în rândul producătorilor cât mai ales al consumatorilor.

 Oamenii devin mai atenți în privința produselor pe care le consumă

În prezent, în județul Sălaj, există 12 produse atestate ca tradiționale, două fiind din categoria produse alcoolice și zece din categoria produselor și preparatelor din carne. Tiberiu Marc, președintele Consiliului Județean Sălaj, a salutat inițiativa organizatorilor de a găzdui acest simpozion național la Zalău și a încurajat producătorii prezenți în număr mare la întrunire, să depună eforturi și să nu-și piardă încrederea în propria muncă și în rezultatele ei, pentru a reuși în final să avem, la nivel județean cât mai multe produse atestate ca tradiționale ori bazate pe o rețetă consacrată românească.

„Oamenii sunt tot mai atenți, în ultima perioadă, asupra alegerilor pe care le fac atunci când cumpără și consumă un produs. Ceea ce constat este faptul că există un entuziasm din partea celor care sunt doritori, sunt dispuși și au condiții pentru a produce asemenea tipuri de produse, pentru a încerca să facă din produsele lor un produs certificat ca tradițional.

Chiar dacă cei care au posibilitatea să aducă pe piață aceste produse nu sunt foarte mulți, cum nu sunt mulți, în prezent, nici cei care consumă sau doresc să consume aceste produse, fenomenul este în creștere și acest lucru nu poate decât să ne bucure. Piața nu a răspuns, până acum, așa cum această categorie de producători s-ar fi așteptat. Aceste produse nu sunt ieftine, însă, putem constata că dorința pentru consumul acestor produse este în creștere, tocmai prin faptul că oamenii sunt tot mai preocupați de calitatea unui produs, de ingredientele din care este fabricat, astfel încât și piața va fi, pe viitor, mai bogată, în această privință”, a spus Tiberiu Marc în deschiderea simpozionului.

Dana Popa, reprezentantul ministerului de resort, a declarat că este foarte încântată de ceea ce a găsit în județul nostru, fiind pentru prima dată pe meleaguri sălăjene. “Am avut ocazia să vorbesc în multe din întrunirile la care am participat în țară, de-a lungul timpului, despre Sălaj. De la ceapa de Pericei și până la vestita palincă, unică în țară prin savoarea și calitatea ei, produsele sălăjenilor continuă să facă istorie în multe case de români dar și peste hotare. Vreau să-i anunț pe toți fermierii și producătorii din județul Sălaj că vor găsi un sprijin ferm și constant în ministerul Agriculturii, vreau să-i încurajez și să-I sfătuiesc totodată să pornească cu încredere pe drumul atestării tradiționale a produselor pe care le fac, un drum care deși nu este unul foarte ușor, nu este imposibil”, a spus Dana Popa. Aceasta a subliniat faptul că potențialul județului Sălaj, pe acest segment este unul mare comparativ cu cel al altor județe chiar mai mari și produsele sălăjenilor merită să ajungă să dețină această distincție care să le ateste unicitatea și calitatea.

După vechea legislație, în România, erau înregistrate aproximativ 5.000 de produse tradiționale însă noua lege, mult mai riguroasă și mai restrictivă, elaborată tocmai în ideea de calitate la standarde înalte și de respectare a elementelor  tradiționale, a atestat în țara noastră puțin peste 450 de produse. La nivel continental, avem doar patru produse care întrunesc cerințele de produs tradițional românesc, numărul produselor recunoscute la nivel european fiind mic în comparație cu cel întâlnit în alte țări, care au zeci de produse omologate. Croația se mândrește cu 13, Ungaria cu 14 produse înregistrate, iar Slovacia 15.

Leave a Comment